З нагоди десятилітнього ювілею хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва відбулося свято «Сяйво душі», в рамках якого народні умільці провели виставку своїх робіт в обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва.
Увага до події немала і невипадкова. Адже обласний осередок це майже півсотні майстрів з різних куточків області. Зібратись разом та показати на спільних виставках свої роботи випадає не так часто. Палітра жанрів, форм, матеріалів та стилів виявилась дуже насиченою. На виставці було все: картини із добре знаним у краї самчиківським розписом, паперові витинанки, авторський одяг, глиняні іграшки, ляльки-мотанки, прикраси з бісеру... Всього — понад двісті експонатів, дуже різних, об’єднаних фольклорним духом і любов’ю, з якою вони виконані.
Традиційно не обійшлось без вишиванок, рушників та вишитих картин. Сьогодні це мистецтво не назвеш забутим — мода на вишивку в розпалі. Та не кожному вдається створювати щось справді неперевершене, як це можуть зробити народні майстрині, зокрема і Надія Головачук, котра вишиває унікальною авторською гладдю. Як правило, на одну картину вона витрачає близько року. А на те, щоб вишити представлене на виставці зображення козацької родини, часу пішло вдвічі більше. Втім, цінність експонатів саме у тім, що різьбярі, ткалі, гончарі та інші майстри доклали чимало зусиль, аби ці твори мали справді вражаючий вигляд. Приміром, з вирізаних із дерева фігурок Івана Нащубського можна було б створити ціле містечко. Та найбільше вражає не кількість, а вміння тонко передати характери героїв — вони мов живі!
Різьбярська робота непроста, від ножів та стамесок у майстра — мозолі на руках. Чого не скажеш про тих, хто працює із делікатною соломкою чи папером. Але хіба викласти солом’яне панно із зображенням Богородиці чи вирізати мереживні витинанки простіше?
Кожен умілець готовий ділитися таємницями, навчити тонкощів свого мистецтва всіх охочих. Просто на виставці вони розповідали про зроблене, обговорювали з колегами плани на майбутнє. Це важливо, бо мало кому вдається самому провести виставки. Зазвичай експонуються разом. 
За десять літ спілка провела близько сотні мистецьких акцій. І то не тільки ярмарки та презентації, а й свята народного мистецтва, теоретичні семінари та майстер-класи. 
Майже жодна урочистість не обходилась без їхньої участі. І на наступних виставках з’являтимуться дедалі нові роботи, мода на які не минає ніколи.
Хмельницький.
Фото автора.