Ті з пацієнтів, хто страждає на серцево-судинні захворювання й перебуває на обліку в медзакладах Дніпропетровської області, отримали можливість купити ліки за рецептом зі значною знижкою. Це стало можливо завдяки реалізації в Україні пілотного проекту з регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою.

Загалом у регіоні на обліку перебувають понад 740 тисяч таких хворих. На сьогодні їм виписано вже більш як 300 тисяч рецептів. За словами заступника начальника Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олени Лугової, щоб пацієнт міг купувати в аптеках засоби для лікування гіпертонічної хвороби за зниженими цінами, він повинен звернутися до своєї амбулаторії сімейної медицини і пройти необхідні медичні обстеження.

Після підтвердження діагнозу пацієнт отримує від лікаря рецепт, за яким зможе купувати необхідні медпрепарати за ціною на 30—50 відсотків нижче, ніж зазначено в аптеці. 

Різницю у вартості препарату суб’єктам господарювання компенсує держава. Для цього в 2013 році Дніпропетровська область отримала майже 16 мільйонів гривень.

— Отже, людей заохочують лікуватися, — зазначила Олена Лугова. — Це робиться для того, щоб усі пацієнти з гіпертонічною хворобою могли вести повноцінне життя.

Як повідомили кореспонденту «Голосу України» у Дніпропетровській облдержадміністрації, інформація, в яких саме аптеках можна отримати препарати за зниженими цінами, розміщена на сайті Департаменту управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Крім того, її можна одержати безпосередньо у свого лікаря.

Нагадаємо, що перший етап Всеукраїнського пілотного проекту із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян із гіпертонічною хворобою реалізується на Дніпропетровщині з червня 2012 року й передбачає встановлення граничного рівня оптово-збутових цін на лікарські засоби для лікування гіпертонії, надбавки на які не перевищуватимуть 10 відсотків вартості препарату для оптової торгівлі й 25 — для роздрібної.

На другому етапі пацієнти за рецептом від лікаря отримують в аптеках препарати за зниженими цінами, а різниця в ціні компенсується аптекам за державний кошт.

Водночас на Дніпропетровщині триває розширення мережі аптек безпосередньо при Центрах первинної медико-санітарної допомоги. Торік їх відкрили в 598 амбулаторіях і ФАПах.

— Тепер жителям області, особливо в сільських районах, не потрібно їхати за кілька кілометрів за виписаними ліками — вони можуть придбати їх у своєму медзакладі, — вважає виконувач обов’язків начальника Держслужби лікарських препаратів у Дніпропетровській області Єгор Волков. — На Дніпропетровщині немає дефіциту аптек ні в містах, ні в сільській місцевості. Загалом у краї функціонує 1028 аптек і 219 аптечних пунктів.