«Військові на Львівщині поводяться як окупаційні війська. Вони передали в податкову заставу гуртожиток на вулиці Личаківській у Львові разом з 97 мешканцями» — такий лейтмотив виїзного брифінгу, який провели депутати міської ради та голова Личаківської райадміністрації Львова Іван Лозинський.
У ролі новоявлених рабовласників виступив державний концерн «Техвоєнсервіс», який передав за борги відомчий гуртожиток у заставу податковій адміністрації Солом’янського району Києва.
Йдеться не про приватне підприємство, а про державний концерн, який створено при департаменті економічного розвитку Міністерства оборони України. Він нараховує 27 філій, серед яких — Львівський автомобільний ремонтний завод, який не має статусу юридичної особи.
Директор львівського філіалу «Техвоєнсервісу» Геннадій Малярчук каже, що до роботи став тільки в жовтні минулого року й нічого не знав.
Львівська міська рада готова взяти гуртожиток у комунальну власність. Військові запевняють, що це дорога процедура, бо потрібно провести відчуження землі та ремонтні роботи в приміщенні. Де, мовляв, додатково взяти 920 тисяч гривень? Львівське підприємство й без того має боргів на 2 мільйони гривень.
З цим твердженням не погодився депутат міськради Юрій Кужелюк: «Потрібно лише відвести територію і передати у комунальну власність. Усе впирається в небажання керівництва концерну віддавати цей будинок».
Присутній на зустрічі голова Личаківської райадміністрації Іван Лозинський підтвердив, що влада готова прийняти гуртожиток у комунальну власність і дати людям можливість приватизувати житло. Але земля, на якій він стоїть, належить військовим. Щось робити без їх відома місто не може.
Чому команда попереднього міністра оборони передала в заставу гуртожиток разом з мешканцями, а не виробничі приміщення, — пояснив «Голосу України» депутат міськради Юрій Кужелюк. На його думку, цехи легше роздерибанити і продати. Хоч уже були такі приклади, коли податкова виселяла людей з гуртожитків.
Депутати Львівської міської ради планують звернутися до Міністерства оборони, щоб не тримали мешканців будинку в заручниках.
Львів.