У понеділок під стінами Представництва Президента України в АРК мітингували співробітники Кримської астрофізичної обсерваторії (КрАО). Учасники акції принесли із собою лист Віктору Януковичу з вимогою зробити КрАО частиною Національної академії наук України. Учені побоюються, що перепідпорядкування обсерваторії Київському національному університету та втрата статусу юрособи створять передумови для забудови землі КрАО.
Акцію приурочили до початку розгляду судового позову профкому обсерваторії до Кабміну та МОНмолодьспорту України в Окружному суді Києва. У ньому колектив вимагає відмінити рішення українського уряду про реорганізацію обсерваторії. Після мітингу коробку із землею обсерваторії, яка символізує «земельний дерибан», вчені принесли до парламенту АРК.
Перепідпорядкування НДІ «КрАО» університетові йде врозріз не тільки з рішенням трудового колективу, а й з рекомендацією українського парламенту. У липні минулого року Верховна Рада України своєю постановою рекомендувала уряду «розглянути можливість надання особливого статусу для Кримської обсерваторії, як об’єкта державного значення».