Прем’єр Микола Азаров вважає, що Верховна Рада повинна запрацювати вже найближчим часом. Про це він заявив під час учорашнього спілкування з журналістами українських телеканалів (на знімку).

«Парламент повинен запрацювати і має зробити це найближчим часом», — сказав прем’єр, відповідаючи на запитання, чи може Кабінет Міністрів узагалі працювати без парламенту. «Працювати без парламенту в умовах світової економічної кризи дуже важко», — сказав він і додав, що уряд таки бачить можливість для компромісу. Щоправда, на думку М. Азарова, компроміс буде можливий тоді, коли опозиція відмовиться від непродуктивних закликів. «Чи бачу я можливість для досягнення компромісу? Так. Бо ті заклики, з якими звертаються опозиціонери, абсолютно нереалістичні. Наприклад, розпустити Верховну Раду», — зауважив прем’єр і нагадав, що оскільки «весь 2012-й пройшов під знаком виборів, то цей час багато в чому був втрачений, а в 2013 році парламент взагалі не працює».

«Опозиція каже, що вона проєвропейська, але де в Європі ви знайдете такі політичні сили, які блокували б роботу парламенту», — запитав глава уряду та зазначив, що «вкотре звертається до політичних сил, представлених у Верховній Раді, знайти можливість для компромісу».

За його словами, це потрібно тому, що Кабмін очікує ухвалення багатьох важливих документів, адже тільки за останній місяць до Верховної Ради подано 34 «дуже важливих для розвитку країни» законопроекти. Зокрема, «Про трансфертне ціноутворення» та «Про боротьбу з фінансовими пірамідами».

Відповідаючи на запитання про те, що, за опитуваннями, понад 80 відсотків людей вважають, що їхнє життя погіршилося, М. Азаров запропонував пригадати березень 2010 року, коли банки не виплачували депозити та були заморожені будівельні об’єкти, в тому числі й ті, що стосувалися проведення Євро-2012. «Якби мені в тих умовах сказали, що за час, що минув, буде у півтора-два рази збільшено зарплати і пенсії, то я б не заперечував», — сказав він.

Також глава уряду зазначив, що зараз Україні вдається, хоча це й нелегко, підтримувати на досить низькому рівні тарифи на газ для населення. «Нам досить важко підтримувати тарифи на тому рівні, на якому ми їх підтримуємо, бо вартість газу збільшилася із 230 доларів за тисячу кубометрів до в середньому 430 доларів, і це без врахування «харківської знижки» у 100 доларів за кожну тисячу кубометрів», — сказав він.

До того ж, зазначив прем’єр, якщо порівняти наші тарифи на газ для населення, а це 750 гривень за тисячу кубометрів, з тарифами сусідніх країн, то побачимо, що навіть росіяни і білоруси платять більше, а румуни взагалі сплачують за газ у шість разів більше. «І це при тому, що середня зарплата в Румунії на рівні п’яти тисяч гривень, що не набагато більше, ніж у нас, та й ціни на продукти у них більші. А в Швеції за газ взагалі платять 13 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу», — резюмував М. Азаров. А це може означати, що найближчим часом уряд таки погодиться на вимогу МВФ  збільшити вартість газу для населення.

Не заперечуючи в цілому, що Україна перебуває у передрецесійному стані, прем’єр все ж таки закликав критично ставитися до апокаліптичних прогнозів експертів. «Ніхто ж не втратив своїх заощаджень у банках, попри різні «страшилки», що після парламентських виборів обвалиться гривня. Зараз валютний курс і гривня стабільні. А скільки було спекуляцій на тому, що зросте ціна на хліб», — запитав М. Азаров і запевнив, що Україна має такі запаси збіжжя та борошна, які дозволяють не допустити різкого зростання цін на хліб.

Утім, глава уряду все ж визнає, що «безумовно, тривожні тенденції є», проте, на його думку, все залежить від того, чи зможемо активізувати внутрішні ресурси. Зокрема, треба вирішити проблему негативного платіжного балансу країни, чому має зарадити програма імпортозаміщення. «Держава має створити такі умови та запропонувати такі стимули, щоб до нас прийшов приватний капітал та допоміг провести модернізацію виробництва», — зазначив прем’єр. Усі ці заходи закладено до нещодавно схваленої Програми стимулювання економіки, реалізація яких, на думку глави уряду, дозволить «вивести нас із передрецесійного стану та домогтися економічного зростання на рівні 3—3,5 відсотка».

Прем’єр також торкнувся нинішнього стану автомобільних доріг у країні й не виключив, що задля поліпшення якості їх будівництва «Укравтодор» буде розділено на декілька компаній. «В одному органі зосереджено проектування, будівництво та прийом якості, але якщо я сам проектую, будую і приймаю роботу, то яку я собі поставлю оцінку», — запитав М. Азаров і висловився за те, щоб проектуванням, будівництвом та прийомом доріг в експлуатацію займалися різні компанії. Це, на його думку, дозволить уже впродовж найближчих п’яти років вивести вітчизняні дороги на європейський рівень.

Фото з сайту «Урядовий портал».

ДОСЛІВНО

Микола Азаров: 

«Тільки Верховна Рада може ухвалювати документи, які стосуються податків чи акцизів, тому очевидно, що без парламенту уряд працювати не може».