Незважаючи на календарний прихід весни, природа знову і знову несподівано втручається в наше життя, диктуючи власні правила, немов протестуючи проти втручання людини у природні процеси. Ще ніяк не відступить зима з хуртовинами, заметами та ожеледицею, як уже весна стукає в двері не лише зі святковими, а й тривожними новинами. Адже, за прогнозом метеорологів, цьогоріч знову очікуються паводки та водопілля.
Учора під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулася нарада (на знімку), на якій глава держави закликав місцеву та центральну владу провести належну підготовчу роботу для запобігання негативним наслідкам весняних паводків, а тим паче трагічних. 
Адже очікується, що близько 25% території України може цієї весни підтопитися. Президент доручив органам влади передбачити різні варіанти розвитку подій для мінімізації наслідків можливих повеней. І сподівається, що у боротьбі зі стихійними лихами допоможе... адмінреформа. «У цьому році у нас є можливість значно підсилити нашу координацію, тому що ми зробили реформу, і сьогодні у нас Служба надзвичайних ситуацій знаходиться у складі Міністерства оборони, — сказав Віктор Янукович. — У нас є можливість залучити додаткові сили, техніку для допомоги людям».
Утім, у Державній службі з надзвичайних ситуацій заспокоюють: весняне водопілля цього року пройде у межах норми, високих повеней не очікується. Про це заявив голова ДСНС Михайло Болотських на брифінгу за результатами наради під головуванням Президента.
Водночас, за прогнозами, найбільших ускладнень під час весняного водопілля очікують у Волинській і Рівненській областях, де максимальне підняття рівнів води може спричинити часткове підтоплення окремих населених пунктів. Окрім того, проблемні ситуації можуть виникнути в районах Чернігівської області, які прилягають до річки Дніпро, на території Тернопільської та Хмельницької областей, де ситуація може загостритись у результаті неконтрольованих або аварійних скидів води із невеликих водосховищ.
Тим часом, як повідомляють наші власні кореспонденти, в західних регіонах триває боротьба із наслідками зимової негоди, яка ніяк не відступає. Зокрема, на Тернопільщині, інформує Любов ЛЕВИЦЬКА, через рясні снігопади було скасовано чимало автобусних рейсів, рятувальникам не раз доводилося виїжджати, щоб визволити машини і автобуси із снігового полону. Снігоочисна техніка не дає собі ради, та й обмаль її, автошляхи не встигають посипати. Не краща ситуація і в обласному центрі. На вулицях ожеледиця, яма на ямі. Вкрай розбиті вулиці Тернополя настільки «дістали»  водіїв, що вони вирішили влаштувати акцію — «похорон колеса», щоб привернути увагу міської влади до катастрофічного стану доріг. 
А на автодорозі державного значення сполученням Тернопіль — Івано-Франківськ, передає наш власкор Галина БРУХАЛЬ, через сильну заметіль на шляху біля села Остриня, що в Тлумацькому районі, забуксували вантажні автомобілі й не змогли самостійно рухатися далі. Рятувальники за допомогою пожежного автомобіля та буксирного троса витягнули вісім вантажівок та надали допомогу 11 особам.
Водночас, як повідомили в прес-службі «Укравтодору», у результаті несприятливих погодних умов цієї зими, ямково було уражено 2631 км доріг країни державного значення, однак 98% проблемних ділянок доріг вже відремонтували, залишилося відремонтувати 61 кілометр основних автодоріг. Залишається загадковим лише те, чому звичайна зима зі снігом, яка приходить щороку, для українських доріг, щойно відремонтованих перед європейським футбольним чемпіонатом, перетворилася на злу Снігову королеву.
Негода паралізувала автомобільний  рух на трасі у Тернопільській області неподалік від міста Кременець.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.