Україна розглядає Республіку Хорватія як важливого партнера в регіоні західних Балкан, зацікавлена у зміцненні україно-хорватського співробітництва в усіх сферах, зокрема, торговельно-економічній, євроінтеграційній та культурно-гуманітарній. Також налаштована на подальшу активізацію двостороннього політичного діалогу на найвищому рівні. На цьому під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні Томіславом Відошевичем наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.
За його словами, Україна зацікавлена в інтенсифікації міжпарламентського діалогу з Хорватією. «Як свідчить практика, такий діалог створює належні умови для посилення співпраці в усіх галузях», — сказав В. Рибак. На думку Голови Верховної Ради, посиленню міжпарламентської взаємодії сприятимуть також регулярні зустрічі депутатських груп дружби Україна-Хорватія, налагодження робочих контактів між керівниками фракцій та комітетів. Керівник парламенту повідомив, що найближчим часом буде затверджена депутатська група Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Хорватією. За його словами, на сьогодні зареєстровано 17 заяв народних депутатів щодо включення до її складу.
Підкресливши, що наші країни мають спільну зовнішньополітичну мету — вступ до Європейського Союзу, В. Рибак привітав пана посла з досягнутими Республікою Хорватія в цьому питанні результатами та побажав успішного набуття повноправного членства в ЄС першого липня цього року. «Впевнений, що ми здобуваємо в ЄС ще одну країну — щирого друга та партнера, — зазначив він. — У цьому контексті для України буде дуже корисним досвід хорватської сторони і, зокрема, Хорватського Сабору в адаптації національного законодавства до законодавства ЄС».
В. Рибак також заявив, що Україна розглядає Республіку Хорватія як важливого партнера в регіоні південно-східної Європи і зацікавлена у подальшому розвитку українсько-хорватських відносин, передусім у сфері торговельно-економічного співробітництва.
У цьому контексті В. Рибак висловив думку, що важливим інструментом сприяння нарощуванню обсягів двосторонньої торгівлі є Міжурядова українсько-хорватська комісія з питань торговельно-економічного співробітництва, проведення якої заплановане на жовтень цього року.
У свою чергу, пан посол наголосив на високому рівні взаємин між нашими народами та державами, а також відзначив активізацію міжпарламентської складової двосторонніх відносин. «Ми б хотіли і надалі продовжувати цей дружній діалог на всіх рівнях», — сказав Т. Відошевич. У цьому контексті він висловив побажання хорватської сторони щодо організації зустрічі керівників парламентів наших країн.
Т. Відошевич висловився за розширення двосторонньої співпраці у науковій та культурній сферах і на регіональному рівні. Пан посол також заявив, що Хорватія «рішуче підтримує» курс України на євроінтеграцію і хоче бачити нашу країну «повноправним членом європейської сім’ї».
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак: 
 
«Я сподіваюсь на підписання Угоди про асоціацію Україна—ЄС, включаючи поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, у листопаді цього року під час саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Адже наша держава здійснює послідовні кроки на виконання зобов’язань перед Радою Європи та Плану дій Україна—ЄС».
 
Прес-служба Верховної Ради України.
 
Володимир Рибак.
 
 
Томіслав Відошевич. 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.