Шановна Галина Квітка!
Мій лист, опублікований на сторінках «Села» під назвою «Допоможіть знайти інвестора!» («Голос України» за 10 квітня 2012 року), був криком душі, болем за своє рідне село Уралове, де значні масиви землі «гуляли», заростали бур’янами й чагарниками. Тому кожне слово виходило від серця.
І знаєте, все написане набуло реальних форм. Збулося те, чого хотіла й про що писала.
На територію сільради прийшли одразу два інвестори.
Перший — у травні: сільськогосподарське підприємство «Агроінвест» узяло під оренду малопродуктивні землі, які з початку земельної реформи не оброблялися, позаростали деревами, чагарниками, бур’янами. Довелося «Агроінвесту» добре попрацювати, щоб внести гербіциди, подискувати, переорати й частково засіяти. Восени 70 га відвели під жито. А загалом змогли оформити 300 гектарів.
Другий — у серпні: змінився власник нашої агрофірми «Росія». У населення було викуплено майнові паї. Свою частку одержали й ті, хто вступив у спадщину. За допомогою сучасної техніки проведено осінньо-польові роботи: на орендованих площах не залишилося жодного (!) неораного гектара. Водночас кількість працюючих не скоротилася — навпаки, вона зросла: уже працевлаштовано до 40 людей. Так, чотири місцеві механізатори одержали можливість працювати на високопродуктивній техніці й заробляти пристойну, за мірками села, зарплату. В найближчій перспективі — придбання ще декількох одиниць техніки, що знову-таки дасть змогу створити додаткові робочі місця для уралівців. Стару техніку, а це три «МТЗ» і «КамАЗ», які дісталися новому власникові «причепом», капітально відремонтували й готують до виходу в поле. Орендну плату за земельні паї збираються виплачувати грішми — на них селяни зможуть придбати зерно безпосередньо в агрофірмі. Для цих цілей посіяно 200 га жита й пшениці.
Як за минулих часів, знову введено посади агронома, енергетика, головного інженера. Є і менеджер. Навіть обіцяють забезпечити техперсонал спецодягом. Зберігається і молочнотоварна ферма — як виробнича структура.
На одній із робочих нарад йшлося про те, як добитися на фермі ефективніших результатів.
Тішить і ставлення агрофірми до соціальних проблем. Для їдальні уралівської школи придбано новий холодильник. Заохочено учнів, які допомагали агрофірмі під час канікул. Та й очищення сільських доріг від снігу агрофірма взяла на себе.
Завдяки спільним зусиллям сталася ще одна яскрава в прямому й переносному сенсі подія. Село засяяло світлом вуличних ліхтарів!
Міжнародний проект ПРООН «Міжнародний розвиток, орієнтований на громаду-ІІ», громадська організація мешканців села Уралове «Олтар» на чолі з Михайлом Гривою, сільрада, районний та обласний бюджети своїми частками реалізували проект «Реконструкція вуличного освітлення села Уралове Середино-Будського району Сумської області». У підсумку 12 з 13 вулиць села освітлено! Не залишилася осторонь і агрофірма «Росія» — на освітлення виділила півтори тисячі гривень.
Олена ВАСИЛЬЄВА, уралівський сільський голова.
Сумська область.