У Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості завершила навчання перша група слухачів, які здобували інтегровану професію «кухар-кондитер».

Кухар — незмінно популярна професія серед безробітних і роботодавців Рівного та області. Навчатися за цим фахом до навчального закладу служби зайнятості приїздять слухачі навіть із інших регіонів. Це й не дивно: адже вміння готувати смачно цінувалося у всі часи, а надто зараз, коли кулінарія перетворилася на високе мистецтво. Сьогодні страва має бути не лише смачною, а й віртуозно оформленою. Тому кухар повинен постійно навчатися, розвиватися, практикуватися і вдосконалюватися.

У Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ створено всі умови для швидкої та ефективної підготовки кухарів високого професійного рівня: кухня-лабораторія з усіма необхідними цехами оснащена найсучаснішим обладнанням, є навчальний ресторан з бенкетним залом, який дає можливість працювати разом із офіціантами, барменами, адміністраторами, тобто злагодженою командою ресторану в умовах, що максимально імітують реальний заклад.

— Ми велику увагу приділяємо навчанню інтегрованих професій, здобуття яких значно підвищує конкурентоспроможність безробітних на сучасному ринку праці, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Ось і зміни до програми навчання кухарів були внесені за побажаннями роботодавців, які прозвучали під час засідання консультативної ради за професіями ресторанної справи та готельного обслуговування. Ресторатори наголосили, що хотіли б бачити у своїх закладах кухарів-універсалів, здатних готувати страви і доповнювати їх випічкою, якщо це передбачає рецептура.

Кваліфікаційна атестація проходила у присутності роботодавців, представників адміністрації навчального закладу, штатних та позаштатних майстрів виробничого навчання. Випускники презентували власноруч виконані та оформлені страви, а кілька з них одразу отримали пропозицію пройти співбесіду та випробувальний термін у ресторанах Рівного.

Фото Катерини ГЛАДКЕВИЧ.

Випускники курсів Роман Дзеса і Василь Дячук (зліва направо).