Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський направив для обговорення головам обласних та районних держадміністрацій проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками, які не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, та доходами і видатками спеціального фонду) (№2283). Документ зареєстровано ним спільно з народними депутатами із фракції ВО «Свобода» Юрієм Михальчишиним та Андрієм Іллєнком.

 

Р. Кошулинський нагадав: нещодавно він запропонував обласним та міським радам розпочати спільну роботу над розробкою проектів законів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем українського суспільства. На думку парламентарія, постійне спілкування з місцевою громадою є «необхідною передумовою створення ефективних законів».

Він розповів, що направив на розгляд представникам громад свій проект закону щодо врегулювання питань роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами і вже почав отримувати побажання і пропозиції від органів місцевого самоврядування стосовно вдосконалення згаданого документа.

Окреслюючи суть законопроекту, запропонованого до обговорення цього разу, Р. Кошулинський нагадав, що у 1997 році Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, чим взяла на себе зобов’язання надати громадам реальні економічні механізми розв’язання місцевих проблем.

Водночас народний обранець констатував, що ключовими проблемами розвитку місцевого самоврядування нині є недостатність прибуткової бази та неможливість місцевих бюджетів у повному обсязі фінансувати виконання своїх повноважень. Політик підкреслив, що останнім часом ситуацію ускладнила неспроможність Державної казначейської служби системно і вчасно обслуговувати видатки місцевих бюджетів. «Як наслідок — проблеми територіальних громад залишаються без вирішення навіть за наявності достатніх фінансових ресурсів на рахунках», — підсумував він.

Р. Кошулинський повідомив, що запропонований ним законопроект передбачає встановлення меж фінансової самостійності в частині доходів і видатків, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів та власних надходжень. За його словами, проект надає можливість місцевим радам самостійно визначати державну фінансову установу, через яку здійснюватиметься обслуговування місцевих бюджетів. Також дає змогу місцевим радам отримати додаткові джерела наповнення бюджетів в разі ухвалення ними рішення здійснювати обслуговування місцевих бюджетів у державних банках, де їм будуть нараховувати відсотки за залишками коштів на рахунках.

Р. Кошулинський попросив голів місцевих органів влади розглянути запропонований проект закону на відповідність розвитку місцевого самоврядування як чинника самостійності територіальної громади та внести свої пропозиції.

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.

Дослівно

 

Заступник Голови Верховної Ради Р. КОШУЛИНСЬКИЙ:

«Уряд повинен розробити чіткий порядок обслуговування місцевих бюджетів за доходами і видатками в державних банках. Це скоординує, спростить і поставить на більш справедливу основу взаємини органів Державної казначейської служби України, державних банків, місцевих фінансових органів та бюджетних установ в частині контролю за витрачанням коштів та зарахуванням доходів місцевих бюджетів».