Стаціонарна допомога пацієнтам з очними хворобами надається в профільних відділеннях та на базі районних лікарень, де є офтальмологічні ліжка. Але фактично більшість складних оперативних втручань здійснюється в очному відділенні обласної лікарні. На думку обласного офтальмолога Олега Мороза, сьогодні не доцільно розкидати засоби на утримання ліжко-місць у кожному районі, а потрібно створювати спеціалізовані медичні центри із сучасним високотехнологічним обладнанням. Перерозподіл та акумулювання ресурсів дасть змогу покращити рівень надання допомоги пацієнтам. Адже придбання дорогого сучасного устаткування недоцільне, якщо його не використовують належним чином.
У медичній галузі, в якій тривають реформи, головна увага приділятиметься першому рівню надання допомоги. Саме сімейні лікарі проводитимуть своєрідне скринінгове обстеження пацієнтів своєї дільниці. Для цього всі сімейні амбулаторії буде обладнано необхідним оснащенням: від таблиць для перевірки гостроти зору до приладів для вимірювання очного тиску та огляду очного дна.
— Сімейний лікар має першим звернути увагу на проблеми із зором у пацієнта й направити його по висококваліфіковану допомогу до офтальмолога. Саме таким чином має рухатися реформа в цій ланці медицини, — упевнений начальник облуправління охорони здоров’я Роман Шніцер.