Зовсім скоро у харківських любителів шахів може з’явитися власний клуб. За словами ректора Харківського національного університету внутрішніх справ і президента Харківської обласної федерації шахів Сергія Гусарова (на знімку), це питання сьогодні активно розглядає керівництво міста.
— Наразі влада області та міста проводить необхідні заходи щодо підготовки до фінальної частини матчу-реваншу за жіночу шахову корону, якою, як відомо, володіє харків’янка Анна Ушеніна. Також шахісти і шашкісти ініціюють питання про надання з міського фонду приміщення для шахово-шашкового клубу. І, здається, рішення знайдено. Буквально днями ми оглянули колишній Палац культури одного з оборонних заводів. Там необхідно провести чималий ремонт, але клуб у нас буде. І всі шанувальники цієї чудової гри знайдуть у ньому свій другий дім.
Ще 1996 року при особистій участі Сергія Гусарова розпочав роботу перший професіональний шаховий клуб «Юридична академія». Вперше за багато років на його базі стали проводити міжнародні турніри за участю найсильніших шахістів світу. Звідси вийшла чудова плеяда міжнародних гросмейстерів, чемпіонів олімпіад.
Єдине в Україні шахове відділення було відкрито в Харківському обласному вищому училищі фізкультури та спорту. Там у свій час навчалися грі переможниця Всесвітньої шахової олімпіади 2006 року в Турині Анна Ушеніна, міжнародні гросмейстери Ольга Александрова, Олександр Голощапов, Михайло Симанцев, Михайло Прусихін, міжнародні майстри Артем Цепотан, Олексій Авер’янов і багато інших талантів.
Харківська обласна федерація шахів проводить обласні турніри. Місяць тому відбувся Кубок України серед ветеранів і, звичайно, велика кількість дитячих змагань у різних вікових групах. А нещодавно вихованка Харківської обласної шахової федерації Анна Ушеніна вперше в історії України стала чемпіонкою світу.
Харків.