В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому обговорювали досить актуальне серед спортивної громадськості питання: «Чи може Ужгород у сучасних умовах підготувати чемпіонів?».

Конкретний факт: 90 відсотків спортивних успіхів Закарпаття базується саме на учнях ДЮСШ №1. Вона є однією з найкращих у регіоні вже протягом десяти років, на всеукраїнському рівні також не пасе задніх і посідає десяте місце серед 1072 спортшкіл країни.

Про це розповів Анатолій Коломоєць — директор ДЮСШ №1 міста Ужгорода:

— Наш заклад незабаром відзначатиме круглу дату — свій 40-й день народження (заснований 1973 року). Маємо сім секцій: дзюдо, легка атлетика, теніс, футбол, фехтування, мотокрос і плавання. З вихованцями працюють 23 тренери, які мають гідну кваліфікацію: шестеро — з вищою категорією, троє — з першою, семеро — майстри спорту. Протягом останніх чотирьох роки школа зробила вагомий внесок у спортивні досягнення області — виховала одинадцять майстрів спорту і тридцять кандидатів у майстри.

Маємо багато перемог у змаганнях із дзюдо. Мотокросмени посідають перше-друге місця в країні. Попри всі негаразди, переважно фінансові, готуємо чемпіонів практично у всіх секціях. Бракує залів, спеціальних полів для футболу, доріжок для легкоатлетів, але тренери працюють і виховують переможців навіть за таких умов. На жаль, наша школа практично не має бази, тому змушені орендувати її. Місто поки не має коштів, які потрібні на реставрацію та розбудову спортивних споруд. Приміром, щоб оновити бігові доріжки, необхідно вісім мільйонів гривень.

ДЮСШ №1 тісно співпрацює зі всіма школами міста. За рішенням сесії міськради, її вихованці мають право тренуватися на базах ужгородських вищих навчальних закладів — спортзали тут на пристойному рівні. Планується також відкрити в одній зі шкіл ще два класи дзюдо.

— Найпопулярніша секція серед дітей — футбольна. Діють класи дзюдо, а оскільки минулого року НВК «Гармонія» відкрила ще й клас фехтування, то хлопчики також активно ходять туди, — каже Іван Шангін, заступник директора. — Теніс вважається популярним, але витратним видом спорту, бо професіональні ракетки дорогі. Ще відкрили секцію плавання. Для початку основна мета тренерів — навчити учнів плавати, а далі життя покаже, чи стануть вони чемпіонами.

Дитяча юнацька спортивна школа №1 — державна структура, тому заняття у всіх класах безплатні. Гроші потрібні учням на екіпірування, для виїздів на змагання — це все здійснюється за рахунок батьків, які зацікавлені у спортивному розвитку та успіху своїх дітей.

Було презентовано й видання про спортивні досягнення учнів на різних змаганнях — «Юні закарпатці у міжнародних дитячих іграх». Вихід цієї книги приурочено до ювілею: цього року спортивна школа відзначає 25 років участі вихованців у міжнародних дитячих змаганнях. Ужгород — єдине місто України, діти з якого безперервно упродовж 25 років виступають у Міжнародних дитячих іграх: за цей час вони здобули 7 золотих, 5 срібних та 14 бронзових медалей: з дзюдо, плавання, тенісу, зокрема і настільного, легкої атлетики.

Ужгород.