Асоціація аматорського футболу України святкує своє 15-річчя. З цієї нагоди позавчора у Будинку футболу відбулося засідання прес-клубу за участю представників засобів масової інформації, органів державної влади, клубу «Шкіряний м’яч» та ААФУ. Тема зустрічі: «Турнір «Шкіряний м’яч — Кубок Соса-Соlа»: відкриття юних футбольних талантів чи розвиток активного способу життя підростаючого покоління?»

До учасників засідання звернувся легендарний Андрій Біба — найкращий гравець СРСР 1966 року, президент Всеукраїнського клубу «Шкіряний м’яч». Він згадав свої дитячі роки у футболі та розповів, чого очікувати від наймасовішого дитячого спортивного турніру України — «Шкіряний м’яч — Кубок Соса-Соlа».

Привітав учасників заходу і перший віце-президент ААФУ Олександр Каденко, який коротко проінформував про турнір та результати минулого року, а також поділився планами організаторів на 2013-й.

— Нині ААФУ відзначає 15-річчя своєї діяльності, і стільки саме років, незважаючи на труднощі, ми переймаємось організацією та проведенням «Шкіряного м’яча». Кожен наступний сезон розширює і без того велику географію змагань, щороку зростає кількість команд та учасників. Так, минулого сезону у нашому заході взяли участь близько 50 тисяч шкільних команд та мільйон учнів! Це кількісні показники, а про якісний бік, силу національного турніру свідчать успіхи українських представників у міжнародних турнірах «Шкіряний м’яч» серед команд країн СНД, що відбулися у січні цього року та у жовтні минулого відповідно у російських Санкт-Петербурзі та Сочі. У першому турнірі ЗОШ № 73 м. Львова здобула бронзу, а у другому гравці маріупольського НВК №1 вибороли перше місце...

До речі, на засіданні прес-клубу були присутні представники маріупольської команди — тренер Євген Белла та його вихованець — найкращий гравець турніру в Сочі Данило Ніколенко, які поділилися своїми враженнями від участі у змаганнях. 

За словами директора відділу зв’язків із громадськістю компанії «Кока-Кола Україна» Олесі Жулинської, підтримка активного, здорового способу життя є одним із стратегічних напрямків діяльності компанії як соціально-відповідального бізнесу: «За три сезони, що компанія є партнером турніру, його масовість зростала, загалом у ньому взяли участь понад 2 мільйони школярів. Ми розраховуємо, що інтерес до наступних змагань не зменшиться і стане ще більшим. Для цього ми готові залучити всі необхідні комунікації».

Як зазначив віце-президент ААФУ Тарас Клим, такі змагання допоможуть вирішити кадрові проблеми українського футболу, забезпечити його молодими талановитими футболістами.

Потім відбулося відкрите засідання виконкому ААФУ. Перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов, котрий стояв у витоків Федерації аматорського футболу, та незмінний президент ААФУ Федір Шпиг вручили численні нагороди активу асоціації. Було відзначено також і спортивного оглядача «Голосу України» за популяризацію аматорського футболу країни та турніру «Шкіряний м’яч».

Андрій Біба (ліворуч) і Олександр Каденко.

Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).