Є шанси на мирний спосіб розблокування парламенту
 
Зранку парламент знову був заблокований. Проте нічного чергування цього разу не було. До сесійної зали депутати повернулися вранці. І поки вони блокували, в кабінеті Голови Верховної Ради відбувалась нарада, на якій намагалися знайти вихід із чергового глухого кута. Як відомо, опозиція блокує парламент на знак протесту проти звернення Голови Верховної Ради Володимира Рибака до ВАСУ щодо позбавлення Сергія Власенка депутатських повноважень.
Поки парламент завмер в очікуванні судового рішення ВАСУ щодо С. Власенка, лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко оприлюднив заяву, в якій вимагав від Президента прийти до Верховної Ради та відповісти на запитання, які хвилюють суспільство. «Якщо Президент в черговий раз не виконає цей свій обов’язок і не поговорить із народом відверто, в суспільства з’являться законні підстави порушувати питання про його відповідність високій посаді глави держави», — заявив він.
Заяву лідера «УДАРу» прокоментував представник Президента в парламенті регіонал Юрій Мірошниченко. За його словами, звернення В. Кличка буде розглянуто. Водночас, відповідаючи на запитання, коли керманич завітає до законодавчого органу, депутат відповів: «Президент завжди приходить у парламент, проте парламент не завжди готовий розпочати роботу, щоб можна було його запросити».
Що стосується звернення глави держави до парламенту, то воно, за словами депутата, буде письмове. «Бо навіть якщо Президент виступить у парламенті, саме звернення буде значно ширше, охоплюватиме всі галузі життя суспільства — економіку, зовнішню політику тощо. Тим паче що з ухваленням закону про програмні документи статус щорічного звернення глави держави значно посилився і його роль у формуванні державної політики стала ключовою. Тому це буде об’ємний документ», — пояснив Юрій Мірошниченко. Нині, повідомив він, текст послання готується, але коли саме керманич звернеться з ним до парламенту, політик не уточнив, не виключивши водночас можливості виступу Президента у Верховній Раді. А коментувати рішення суду щодо позбавлення депутатських повноважень регіонала Андрія Веревського Ю. Мірошниченко відмовився, наголосивши, що як народний депутат не може цього робити. (Нагадаємо, позавчора Вищий адміністративний суд України позбавив мандата А. Веревського за суміщення діяльності народного депутата з бізнес-діяльністю.)
На думку Миколи Томенка («Батьківщина»), парламент сьомого скликання має пройти процедуру самоочищення. Або депутати мають зробити це самостійно, або відповідне рішення має ухвалити партія. А не за допомогою третьої сторони, наприклад ВАСУ.
У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов нинішнє блокування назвав «аристократичним» — до шостої години вечора, а потім перерва до дев’ятої ранку. Самі ж регіонали, за його словами, готові до роботи над законопроектами, яких накопичилося дуже багато.
«Думаю, що те неподобство, яке відбувається у Верховній Раді, невдовзі буде припинено. Сьогодні в процесі переговорів ми сказали своїм колегам, щоб повідомили, коли вони будуть готові працювати. Якщо вони готові працювати — ми прийдемо й діятимемо так, як і належить народним депутатам. Якщо не готові, значить, ми будемо думати, як вийти з цієї ситуації, але довго так тривати не може», — сказав О. Єфремов.
На запитання, чому регіонали не скористалися відсутністю опозиції вночі або вранці, депутат зауважив, що «циркової вистави» не буде. «Ми інші, маємо достатній досвід роботи в парламенті для того, щоб сказати: працювати треба по-іншому», — зазначив лідер фракції регіоналів.
На час здачі цього номера газети до друку рішення у справі Власенка оголошено не було, судді ВАСУ перебували в дорадчій кімнаті.
 
ДОСЛІВНО
 
Народний депутат Юрій МІРОШНИЧЕНКО(Партія регіонів):
 
«Це скликання ми, на жаль, розпочали зі з’ясування стосунків. Але водночас мені здається, що це певний етап, коли притираються нові політичні гравці, формується певна культура відносин. І все-таки, незважаючи на достатньо емоційні та радикальні позиції, все одно діалог триває. Практично щодня керівники фракцій збираються в Голови Верховної Ради і шукають вихід. Таким чином ми в мирний спосіб розв’язали проблему протистояння минулого, пов’язаного з персональним голосуванням. Думаю, так само ми знайдемо вихід із ситуації, що склалася нині».
 
* * *
Під час спілкування з працівницями апарату В. Рибак згадав і про проблеми, пов’язані з блокування роботи парламенту. Він висловив переконання, що за тиждень Верховна Рада запрацює, адже виборці чекають цього вже майже три місяці. «Можна говорити про особливості, про політичні сили, але ми всі рівні і треба об’єднуватися, — переконаний Голова Верховної Ради. — Немає в державі ворогів, Сходу і Заходу, а є велика європейська держава і парламент так само має бути по-європейськи великим». Водночас В. Рибак зауважив, що пропозиції, які сьогодні надходять від представників опозиційних політичних сил, — це не пропозиції представників по-справжньому європейського парламенту. Втім, він переконаний, що політикам вдасться домовитися, і парламент запрацює та ухвалюватиме закони. «Треба вносити пропозиції, але слухати один одного і прислухатися», — вкотре наголосив В. Рибак. Він також зізнався, що вже місяць йому пропонують влаштувати бійку для розблокування роботи парламенту, але він пообіцяв: «Поки я працюю, ніяких бійок у Верховній Раді не буде, бо з нас уже сміється весь світ».
 
Анна ШЕВЧЕНКО.
 
Валентина Лютікова під час засідання.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.