Через п’ять—шість років в Україні знову можна очікувати на спалах захворювання на кір. Про це учора під час круглого столу у Києві заявив доцент, головний позаштатний імунолог столиці Федір Лапій. На його думку, причина того, що медикам вкотре не вдасться запобігти поширенню хвороби, — низький рівень охоплення вакцинацією дітей.

— Ми пережили не один спалах інфекційних захворювань, — нагадує лікар. — У 2001—2002 роках був кір, у 2005—2006 роках — знову кір, 2009 року 85 вагітних померло від пандемічного грипу. Минулого року понад 14 тисяч захворіли на кір, причому було десять випадків енцефаліту, двоє осіб померло. Після цього, здавалося б, усі опоненти вакцинації мали б уже взяти себе в руки і не давати недоречних коментарів. Але закінчився 2012-й, і знову з’являються на екранах телевізорів ті само особи, які виступають проти вакцинації. Кому це вигідно?

Запитання лікаря риторичне лише на перший погляд. Насправді, в Україні вже існують цілі групи населення, які переконують людей у шкідливості вакцинації. «Це люди, які хочуть заробити політичні дивіденди та задовольнити свої комерційні інтереси. Більшість з них — циніки, — вважає Федір Лапій. — Пам’ятаю, 2008 року, після сумнозвісної смерті хлопця у Краматорську, ці особи перед ефіром казали: ми знаємо, що він помер не від щеплення. Але щойно вмикалася телекамера, починали говорити протилежне». Такі люди, на думку лікаря, просто заробляють на цьому гроші — видають літературу, а потім проводять прес-конференції, привертаючи до себе увагу і не вкладаючи жодної копійки у рекламу тих видань, які хочуть продати. А ось запитання, чи нестимуть вони відповідальність за чергові смерті від спалахів інфекційних хвороб, на жаль, залишається риторичним.

Інша проблема, яку піднімали під час круглого столу, — чому українці охоче довіряють телевізору і скептично ставляться до порад медиків. «Люди швидше слухатимуть сайентологів, які твердять, що аутизм та усі хвороби — від щеплень. Мовляв, давайте жити по-іншому: щодня молитися і все буде гаразд», — впевнений президент асоціації психіатрів України Семен Глузман. А на думку директора Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя Миколи Проданчука, справа не лише у так званих псевдоспікерах та проповідниках, а й у низькій інформаційній культурі. «Сьогодні телебачення передусім показує лікарські помилки. Вони, звичайно, є і будуть в усіх країнах. Але якщо показувати помилку як закономірність, то суспільство злякається. А далі виникає недовіра до лікаря», — вважає директор інституту. Звідси — й шарлатанство у прийнятті важливих для здоров’я громадян рішень.

Змінити ситуацію покликана реформа медичної системи, яка з минулого року почала активно проваджуватися в життя у пілотних областях. За задумом реформаторів, у новій системі охорони здоров’я лікарі стануть більш кваліфікованими та доступними для пацієнтів, медичне обладнання — сучаснішим, а «швидка» — швидшою. Відтак, зросте й авторитет лікаря. Учасники круглого столу активно обговорювали зміни, що нині відбуваються, але оцінити їх наслідки поки що не береться ніхто.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.