Виставку «Прихована історія: археологічні дослідження на городищі Володимира-Волинського 2010—2012 роки» відкрито у Волинському краєзнавчому музеї.

Городище останніми роками перебуває у центрі уваги істориків і краєзнавців. І не лише тому, що на ньому в Х столітті розпочиналося місто князя Володимира Великого, а насамперед через страшні знахідки, віднайдені тут археологами за останні два роки. Власне, шукали вони на городищі сліди давнього замку Казиміра, та випадково натрапили на масові захоронення. Оскільки виникла підозра, що поховані є полоненими воїнами Війська Польського, розстріляними в 1939—1940 роках підрозділами НКВС (у ХХ столітті тут розташовувалася тюрма), то до ексгумаційних робіт було запрошено польських дослідників з Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва на чолі з професором А. Колою. Міжнародною експедицією за два польові сезони ексгумовано останки 750 жертв розстрілів. Остаточні висновки дослідники зроблять після закінчення робіт. Однак уже можна сказати, що серед розстріляних було багато жінок і дітей, тобто цивільного населення.

На виставці, яка стала своєрідним підсумком першого етапу роботи археологів, показано речі, які знайдено під час досліджень. Тут і давня зброя, і знаряддя праці, а також речі, знайдені у похованнях, — гребінці, дитячі іграшки, золоті монети. Того ж дня було презентовано книгу С. Д. Панишка, О. Є. Златогорського «Археологічні дослідження на городищі Володимира-Волинського в 2010—2012 роках».

На знімку: представлені на виставці експонати відкривають перед відвідувачами не лише основні віхи історії великого замку на Волині, а й страшного злочину, скоєного на території древнього городища.

Фото автора.