Звітуючи на прес-конференції перед ЗМІ про зроблене за три роки перебування на посаді голови Рівненської ОДА, Василь Берташ (на знімку) подякував Президенту України Віктору Януковичу за надання області допомоги інвестиційного характеру у розмірі 950 мільйонів гривень, а також за підтримку в реалізації задумів депутатів Рівненської обласної ради, з якими була конструктивна співпраця.
Тож звітувати керівнику Рівненщини було про що. За три роки побудовано дев’ять нових і реконструйовано стільки само старих шкіл, ця робота триватиме й надалі, щоб забрати учнів з аварійних приміщень. Відкрито 96 оновлених, реконструйованих та розширених дитячих дошкільних закладів, навіть у селах, де їх не було з 90-х років, — вони прийняли 4,5 тисячі малят. В області побудували понад десяток сучасних спортзалів, завершили законсервований з 2004 року навчально-спортивний комплекс з басейном, ігровими і тренувальними залами у селі Балашівка Березнівського району. У Рівному відкрили перший в області соціальний гуртожиток, який став помешканням для 29 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким не було де жити після закінчення навчання.
У доробок голови Рівненської ОДА Василя Берташа можна записати і будівництво сучасного перинатального центру у Рівному, перебіг якого він особисто контролював, а також відкриття Центру променевої терапії на базі Рівненського обласного онкодиспансеру, хоспісу у місті Дубно та стаціонарних відділень при терцентрах для самотніх літніх людей, завершення будівництва центральної районної лікарні у селищі Рокитне та розширення площ поліклініки ЦРЛ у селищі Гощі тощо. А для ветеранів, які лікуються у Рівненському обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни, що у селищі Клевань Рівненського району, добудували фізіотерапевтичний корпус. На сьогодні у госпіталі найкраща в Україні база для оздоровлення ветеранів.
Багато зроблено в області і з газифікації сіл, на що торік виділено Рівненщині 90 мільйонів гривень (для порівняння:  2009-го — тільки дев’ять мільйонів). Загалом за три останні роки протяжність газових мереж зросла більше як на 700 кілометрів, блакитне паливо отримали майже 11 тисяч нових абонентів. Нарешті з водою і село Пугач Сарненського району, мешканці якого понад тридцять років користувалися привізною, проект з водозабезпечення цього поліського села став бюджету у понад два мільйони гривень. Триває в області і реалізація проекту з будівництва білощебеневих доріг, яких за три роки вдалося збудувати дві тисячі. Однак голова Рівненської ОДА Василь Берташ вважає за необхідне реформувати дорожню галузь і має своє бачення цього процесу, щоб нарешті дороги державного і комунального значення краще утримувались.
— Одним з найболючіших питань було погашення заборгованості із зарплати, — згадує перші дні своєї роботи на посаді голови Рівненської ОДА Василь Берташ. — Вона сягала 19,8 мільйона гривень. За ці роки вдалося скоротити її більш як на 16 мільйонів гривень, і тепер наша область — друга в державі, де найменша заборгованість із зарплати. Зараз тримаємо на контролі погашення боргів із зарплати працівникам ЗАТ «Рівненський ливарний завод» та Рівненського авторемонтного заводу Міноборони.
Розповів Василь Берташ і про підтримку агровиробників. За три роки вони отримали з обласного бюджету майже сім мільйонів гривень та 70 мільйонів — з державного. А щоб місцеві виробники могли збувати без посередників сільгосппродукцію, неподалік Рівного почали будувати оптовий ринок європейського рівня. На Рівненщині за підтримки влади створили бренд місцевих агровиробників «Волинський екологічний продукт», який об’єднав понад тридцять фермерів. У пошуках ринків збуту їм допомагають професійні менеджери, тож вирощене поставляють тепер у медичні та освітні заклади області.
Журналісти цікавились перспективою залучення інвестицій в область, на що Василь Берташ навів кілька прикладів реалізованих інвестиційних проектів, серед яких — меблева фабрика у селищі Квасилів Рівненського району (інвестовано 10,5 мільйона євро), підприємство з виготовлення м’ясних напівфабрикатів у селі Бугрин Гощанського району (30 мільйонів євро), завод з виготовлення спецмедодягу у Гощанському районі. Є думки з цього приводу і на майбутнє, зокрема щодо залучення іноземних інвестицій у деревообробне виробництво та інші.
— У залученні інвестицій ми дуже зацікавлені, бо це і нові робочі місця, і надходження до бюджету, — сказав голова Рівненської ОДА В. Берташ.
Щодо власних доходів місцевих бюджетів, то вони з кожним роком збільшуються. Торік, скажімо, вони становили 1 мільярд 324 мільйони гривень — на 27 відсотків більше, ніж у 2010-му. Але до самодостатності, на жаль, нашому регіону ще далеко: за попередніми підрахунками, нам потрібно мати більше трьох мільярдів таких надходжень. Однак це не означає, що до цього ми не прагнутимемо.
Рівне.
 
Мовою фактів:
 
На Рівненщині альтернативними ресурсами вдалося замістити 3,5 відсотка загального споживання енергоносіїв. На місцевому паливі працюють котельні новозбудованих бюджетних закладів.
На підтримку розвитку фермерських господарств з обласного бюджету виділили 1,5 мільйона гривень. Безвідсоткові кредити, які можна повертати протягом п’яти років, отримали майже п’ятдесят фермерів.