Відкрите акціонерне товариство «Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів» буде ліквідовано. Таке рішення ухвалив Одеський господарський суд, який постановив розпочати процедуру ліквідації, призначивши арбітражним керуючим Світлану Сафронову.

26 місяців тривав судовий розгляд. Тричі — в жовтні та грудні 2011-го, травні 2012 року — Одеський господарський суд продовжував термін процедури розпорядження майном підприємства-боржника і термін повноважень розпорядника майна арбітражної керуючої Світлани Сафронової.

Були часи, коли Балтський молочноконсервний комбінат вважався гордістю молочної галузі України. Його збудували в 1980 році за американськими технологіями на околиці районного центру Балта й працювали на ньому понад 600 людей. Під торговельною маркою «Ласуня» виробля-ли дитяче харчування, молочні суміші, масло вершкове. Для працівників комбінату було побудовано житловий мікрорайон (чотири п’ятиповерхівки), для інженерів і техперсоналу — котеджне містечко.

Комбінат призначено для щодобової переробки 500 тонн молока й виробництва сухих адаптованих сумішей для дитячого харчування, спецхарчування для вагітних жінок і спортсменів, сухого знежиреного і сухого незбираного молока, вершків і лактози.

Переживши лихі 90-ті, молочний комбінат вистояв, зберіг трудовий колектив і продовжував випуск продукції, котра мала попит і не залежувалася на прилавках. У 1997 році підприємство було перетворено на відкрите акціонерне товариство без участі держави. Але ось у 2010 році комбінат залихоманило — почалися затримки з виплатою заробітної плати, скорочувалися обсяги продукції, котра випускалася. А лишень прогриміли перші розкати банкрутного грому, 13 грудня 2010 року господарський суд Одеської області виніс рішення підготовчого комітету у справі №7/434-10-441. З вимогою визнати банкрутом ВАТ «Балтський молочноконсервний комбінат» звернулося ВАТ «Вінницямолоко», претензії якого становили 302 144 гривні. Суд своїм рішенням визнав вимоги кредитора, призначив розпорядника майна молочноконсервного комбінату, зобов’язав кредитора дати об’яву про початок процедури банкрутства боржника, зобов’язав розпорядника майна надати реєстр вимог кредиторів.

На наступному попередньому засіданні з’ясувалося, що 61 кредитор заявив вимоги на загальну суму 333 858 298,24 гривні, тобто в тисячу раз більше початкових вимог ВАТ «Вінницямолоко». Здавалося б, рутинна процедура банкрутства не передвіщає нічого несподіваного. Але це на перший погляд. Аналіз власників господарчих товариств, які висунули кредиторські вимоги до молочноконсервного комбінату, показує дивний збіг прізвищ — тих, хто є власником Балтського молочноконсервного комбінату, і тих, хто висуває до нього фінансові претензії. Тобто, образно кажучи, господарі банкрутять самі себе. Ситуація не дивна й зустрічається в сучасному економічному житті України, а останнім часом повторюється дедалі частіше.

Обманутими виявилися дві категорії — чотири комерційні банки, що видавали кредити молочноконсервному комбінату для поповнення обігових коштів (як сьогодні спитати в підприємства-банкрута), і трудовий колектив, який залишився без роботи. 400 людей, які працювали останнім часом на молочному комбінаті, перебиваються випадковими заробітками. Багато хто покинули квартири й котеджі, які просто розкрадаються.

Формально процедура ліквідації Балтського молочноконсервного комбінату розпочалася. Але масової реалізації майна ще немає. Тобто завод перебуває в законсервованому стані. Але в стані робочому. І готовий у будь-яку хвилину почати випуск своєї продукції.

Але час працює, на жаль, проти людей. Після зупинки комбінату в Балтському, Кодимському, Любашівському, Савранському районах селяни почали масовий забій худоби. І тепер, щоб сировина в достатніх кількостях надходила на комбінат, потрібно відновлювати й молочну череду.

А тим часом молочні річки півночі Одеської області остаточно обміліли, й у магазини регіону сьогодні везуть молоко й молокопродукти із Черкас, Вінниці, Кіровограда.

Одеська область.