У Миколаївській обласній раді підбили підсумки першого конкурсу серед громад області на отримання фінансування в рамках обласної Програми розвитку місцевого самоврядування. Керівники районних рад, громади яких стали переможцями конкурсу, і голова обласної ради Ігор Дятлов підписали договори про передання з обласного бюджету місцевим бюджетам коштів субвенції на співфінансування для реалізації проектів—переможців конкурсу. Експертна комісія отримала з місць 55 проектів, а з них визнала найкращими десять.

За інформацією прес-служби обласної ради, програму прийняли на сесії в березні минулого року. Вона передбачає виділення коштів сільським, селищним, міським, районним громадам на конкурс-ній основі для розв’язання найактуальніших проблем місцевої громади.

Голова Миколаївської обласної ради Ігор Дятлов зазначив, що сильними громадами будуть тільки ті, які зуміли об’єднатися. І сильним буде той керівник, який зміг об’єднати людей навколо себе або навколо розв’язання тих проблем, що хвилюють той чи інший регіон. Сьогодні не можна за одним принципом підходити до кожного села чи району. Кожна громада має сама визначати, яке для неї нині першочергове завдання.

Десять проектів-переможців запропонували громади шести районів. Так, громада Первомайська хоче в системах опалення й водозабезпечення дитячого табору «Гарт» використовувати сонячну енергію. Загальна вартість проекту — 173 тисячі гривень, з яких 86 тисяч — фінансовий ресурс обласного бюджету. У Вознесенському районі хочуть поставити в дитсадках мультимедійні комплекси. 100 тисяч гривень отримають з обласного бюджету, а про решту 125 тисяч мають подбати самі (громада сподівається, що 110 тисяч гривень дадуть спонсори). Найдорожчий проект — міської громади Баштанки, де майже за півмільйона гривень планують реконструювати дитяче містечко «Казка».

Загальна вартість реалізації всіх проектів-переможців становить понад 1,5 мільйона гривень. Із них понад 500 тисяч — кошти обласного бюджету, решта — кошти місцевих бюджетів і спонсорські гроші.

 

Миколаївська область.