На сьогодні задоволено всі заявки на видачу ліцензій імпортерам лікарських засобів. Про це під час зустрічі з основними постачальниками ліків в Україну повідомив прем’єр Микола Азаров (на знімку). «Мене поінформували: всі заявки на видачу ліцензій було задоволено», — сказав він, коментуючи набрання чинності з 1 березня цього року законом про ліцензування імпорту лікарських засобів.

Водночас глава уряду запропонував провідним дистриб’юторам спільно подумати над запровадження облікового ПДВ на ліки. «Давайте разом подумаємо над введенням такого облікового ПДВ. Не фіскального, а облікового», — сказав М. Азаров і додав, що ПДВ на ліки застосовується практично у всіх країнах Європи, що не дає змоги займатися різними маніпуляціями і фальсифікаціями. А стосовно побоювань, що це може спричинити підвищення ціни, то прем’єр зазначив: «Ми повинні чітко сказати, що під час введення ПДВ ніякого підвищення вартості ліків не буде».

Крім того, на думку М. Азарова, зниженню вартості лікарські препаратів сприятиме ухвалення закону про трансфертне ціноутворення. «Цей законо-проект буде прийнято і ми приберемо так зване трансфертне ціноутворення, за допомогою якого з країни виводять мільярди доларів», — запевнив прем’єр.

Поряд із цим Кабмін у рамках реалізації програми активізації розвитку економіки планує стимулювати вітчизняне виробництво ліків. «Усе, що ми можемо виробляти в себе, ми повинні виробляти. Протягом найближчих років уряд стимулюватиме виробництво у нас усіх необхідних препаратів. Нині розробляють відповідні заходи і їх буде реалізовано», — сказав М. Азаров та додав, що нині 80 відсотків фармацевтичного ринку України припадає на імпортні ліки і тільки 20 відсотків — на вітчизняні. «Ми хочемо цей відсоток змінити», — наголосив він.

Зазначимо, що тепер ринок лікарських препаратів України оцінюється у 32 мільярди гривень щорічно. Водночас населення купує приблизно на 1,5—2 мільярди гривень ліків неперевіреної якості, які взагалі не використовуються в європейських країнах, оскільки їхню ефективність не підтверджено.

Фото з сайту «Урядовий портал».