В понеділок увечері в приміщенні тернопільських облдержадміністрації та облради сталася бійка між представниками провладних та опозиційних сил. Політичне протистояння триває вже декілька місяців, унаслідок чого досі не прийнято бюджет на 2013 рік та не вирішено низку інших життєво важливих для області питань.

Представники політичних сил національно-патріотичного спрямування, лідери деяких громадських та ветеранських організацій, народні депутати, депутати обласної ради в понеділок після закінчення робочого дня зібралися на збори, ініційовані обласною організацією ВО «Свобода». Вони мали на меті обговорити суспільно-політичну ситуацію в області та ухвалити звернення. Однак зала засідань облради, де мали відбутися збори, виявилася зачиненою на ремонт, тому люди зібралися у фойє. Понад годину тривали виступи, головна тема яких — як примусити працювати новопризначену територіальну виборчу комісію та завести до сесійної зали нових депутатів від ВО «Свобода» замість вибулих. Лунали пропозиції опублікувати прізвища і фотознімки членів ТВК, які не ходять на її засідання, в місцевій пресі, заклики вдаватися до акцій протесту аж до перекриття автошляхів і залізничної колії.

Водночас у залі засідань облдержадміністрації також відбувалися збори представників провладних політичних сил. Вони схвалили своє звернення із закликом розблокувати роботу сесії обласної ради та прийняти нарешті бюджет. Але спроба заступника голови обл-держадміністрації Павла Гоча зачитати його перед зборами опозиційних сил не вдалася. На нього накинулися представники протилежного табору, й обидві сторони пішли «стінка на стінку». Заклики припинити шарпанину і кулачні бої нічого не дали. Лише завдяки втручанню правоохоронців вдалося розвести політичних опонентів.

А прихильники «Свободи» таки прийняли «Звернення національно-патріотичних сил Тернопільщини до населення області» та «Звернення до громадян України», в яких закликали до боротьби за відновлення законності та конституційного порядку. Вони також мають намір скликати віче громади області. Чим завершиться протистояння?

 

Тернопільська область.