Юлію Тимошенко другий день намагаються привезти до суду. І другий день вона то бажає, то не бажає залишати лікарняну палату, то збирається в дорогу, то відмовляється від поїздки. Хоча щоразу напередодні, як твердять пенітенціарії, Юлія Володимирівна власноручно писала заяви, в яких наполягала на особистій участі в судовому процесі й у справі про вбивство Євгена Щербаня, і в засіданні суду у справі корпорації «ЄЕСУ».
У вчорашньому засіданні суду у справі «ЄЕСУ», що мало розпочатися о 10.00, суддя Костянтин Садовський одразу оголосив перерву до 14.30. Причина? Немає інформації про обставини відсутності Юлії Тимошенко.
Начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков напередодні заявив, що пенітенціарії готові етапувати засуджену до Апеляційного суду, якщо тільки вона побажає брати участь у судовому засіданні.
За словами І. Колпащикова, напередодні ввечері Ю. Тимошенко написала заяву на ім’я начальника колонії, в якій повідомила, що хоче брати участь у засіданні у справі «ЄЕСУ». Однак коли вранці її зібралися перевозити, Юлія Тимошенко почала ігнорувати пенітенціаріїв, перестала відповідати на їхні запитання й, зрештою, зовсім відвернулася від них.
Проте вчора вранці, близько 11.00, на територію ЦКЛ заїхав автобус, в якому перебували близько двох десятків правоохоронців. Перед обідом начальник Качанівської виправної колонії знову прибув до Центральної клінічної лікарні для того, щоб запропонувати їй узяти участь у засіданні Київського районного суду Харкова у справі про порушення в діяльності корпорації ЄЕСУ. «Зараз я заходжу до лікарні для того, щоб ще раз повторно запропонувати їй брати участь у судовому засіданні», — сказав І. Колпащиков представникам ЗМІ.
Як далі розвиватимуться події — про це стане відомо пізніше. Але на момент передачі цієї кореспонденції в редакцію, жодних нових подробиць у цьому тривалому етапуванні немає. Захисники Юлії Володимирівни, щоправда, радять конвоїрам не палити бензин і при цьому кажуть, що їх підзахисна наполягає на особистій участі в суді. А конвоїри, у свою чергу, доповідають, що одержали заявку за всією формою на доправлення засудженої до зали суду й готові виконати свою роботу в будь-який момент. Але, схоже, тепер уже рішуче не суд і не конвоїри вирішують, коли Юлія Володимирівна стане перед судом, а саме засуджена.
Коли верстався номер
Прес-служба Державної пенітенціарної служби оприлюднила через інтернет-мережі відео «розмови» екс-прем’єра з начальником колонії. У цей самий час Ігор Колпащиков провів брифінг біля стін ЦКЛ. «Екс-прем’єра Юлії Тимошенко не буде на сьогоднішньому засіданні Київського районного суду Харкова у справі «ЄЕСУ», повідомив він. — Юлія Володимирівна не дала згоди на етапування та відмовилася ознайомитись з актом про відмову».