У парламенті зареєстровано законопроект, прийняття якого, на думку його автора, посилить відповідальність за водіння транспортних засобів у стані алкогольного сп’яніння (у крові водія має бути виявлено не менш як 0,6 проміле).

Проектом, зокрема, пропонується запровадити кримінальну відповідальність за такі порушення у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340—8500 гривень), або виправних робіт на термін до 2 років, або арешту до 6 місяців, або обмеження волі на термін до 2 років з позбавленням права керувати транспортом на термін до 5 років. А за повторне керування транспортом у нетверезому стані пропонується ввести санкцію у вигляді позбавлення волі до 3 років з довічним позбавленням прав водія.

Автор законопроекту пропонує встановити жорсткіше покарання за повторне керування транспортом у нетверезому стані співробітниками правоохоронних органів і особами, які обіймають особливо відповідальну посаду (судді, прокурори, слідчі, керівники і їхні заступники органів державної влади, органів місцевого самоврядування). Якщо перелічені вище категорії осіб повторно будуть затримані за кермом у нетверезому стані, їм загрожуватиме позбавлення волі на термін до 5 років з довічним позбавленням права керувати транспортними засобами. 

За такого підходу виходить, що вперше притягнуті до кримінальної відповідальності за водіння у п’яному стані судді, прокурори, слідчі та інші особи, які обіймають відповідальні посади, мають право й надалі служити суспільству.

А як же бути з неможливістю займатися раніше засудженій за кримінал особі, наприклад, правоохоронною діяльністю?

Довідка

Найжорсткішим покаранням на сьогодні за водіння транспортних засобів у стані алкогольного, наркотичного чи психотропного сп’яніння є адміністративний арешт на термін до 10 діб.