Неоднозначне трактування нового Порядку направлення органами ДПС податкових вимог платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну №1113 від 24.10.2012 р., викликало певне непорозуміння у господарюючих суб’єктів. Сподіваємося, інформація прес-служби Міністерства доходів і зборів України допоможе прояснити ситуацію.
Нам повідомляють, що платнику податків у разі донарахування певної суми грошового зобов’язання обов’язково надсилається податкове повідомлення-рішення. При цьому не важливо, яку донараховано суму — 10 гривень чи мільйон. Якщо платник вважає, що суму грошового зобов’язання донарахували неправильно, він має 10 календарних днів на оскарження такого повідомлення-рішення (починають рахувати з наступного дня від отримання такого повідомлення).
Якщо за цей час донараховані кошти не сплачуються або не розпочато процедуру оскарження, нарахована сума вважається податковим боргом. Після цього платнику надсилається податкова вимога щодо погашення такого боргу.
Однак законодавчо передбачено мінімальну межу податкового боргу, коли платнику така вимога не надсилається — це сума боргу до 340 гривень. З точки зору бюджетних інтересів, проведення заходів із стягнення таких сум економічно недоцільно та невиправдано, адже витрати на проведення процедур стягнення перевищують потенційні надходження коштів до бюджету.
Варто відзначити: якщо при судовому оскарженні платником податків суми грошового зобов’язання або податкового боргу рішення буде винесено не на його користь, йому доведеться сплатити і судовий збір, у цьому випадку — 114,7 грн. (судовий збір становить 1% розміру майнових вимог, але не менше 114,7 грн. та не більше 2294 грн.).
Окрім цього, нині в платника податків є можливість оперативно дізнатися про стан розрахунків із бюджетом, провівши звірення з податковим органом або скориставшись онлайновими сервісами на веб-порталі ДПСУ — «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», «Інформаційне повідомлення про заборгованість із податків, зборів (обов’язкових платежів)», «Довідка про відсутність заборгованості з податків і зборів».
Прес-служба ДПС України.