На Вінниччині притягнуто до відповідальності понад п’ятсот посадовців, на користь  дітей відшкодовано вісімсот тисяч гривень
Малолітнього хлопчика продали за 30 тисяч гривень
Органи прокуратури дедалі частіше змушені ставати на захист дітей. Якщо раніше в полі зору переважно були проблеми дитячої злочинності та безпритульності, то тепер до них додалися справи, пов’язані із захистом дітей від жорстокого поводження, навіть із боку батьків і вчителів, маємо захищати майно дітей, дбати, щоб було дотримано їхні житлові права, щоб дітей не використовували як дармову робочу силу. Усе це факти з нашого нинішнього життя. Ставлення до дітей, на превеликий жаль, у багатьох випадках характеризується байдужістю навіть тих посадовців, які зобов’язані дбати про дотримання їхніх прав і свобод. Чи не найбільше вражають випадки жорстокого поводження з дітьми. Як на мене, це не лише не гуманно, це взагалі неприродне явище — знущатися над тими, хто ще не може постояти за себе, захистити свої честь і гідність, зрештою, своє здоров’я.
За прояви насильства в сім’ї торік до адміністративної відповідальності притягнуто майже шість тисяч осіб. Відділами кримінальної міліції у справах дітей в Іллінецькому, Калинівському, Мурованокуриловецькому, Погребищенському, Тростянецькому, Тульчинському, Чернівецькому та Ямпільському районах профілактична робота з такими правопорушниками не проводилась. Відвідування сімей, члени яких перебувають на профілактичному обліку у зв’язку із вчиненням насильства, не здійснювалось.
Виявлено також низку порушень у роботі ще однієї структури — служби у справах дітей, де не сповна виконують свої обов’язки. Не вживаються заходи щодо постановки соціально незахищених категорій підлітків на облік, як таких, що потребують поліпшення житлових умов. Без контролю залишається майно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, службовими особами Чернівецької райдержадміністрації протягом 2006—2012 років не встановлено опіку над майном сироти, внаслідок чого житловий будинок його покійних батьків тривалий час перебував у занедбаному стані. Бездіяльність служб у справах дітей призвела до того, що мешканці одного із сіл Мурованокуриловецького району за 30 тисяч гривень продали свого малолітнього сина. Стосовно цих так званих батьків порушено кримінальну справу, яку з обвинувальним висновком направлено до суду.
Допомогу матерям виплатили тільки після втручання прокуратури
Загалом упродовж минулого року прокуратура захистила права — соціальні, майнові, на охорону життя та здоров’я — чотирьох тисяч дітей. Наприклад, у Вінниці завдяки нашому втручанню тринадцять матерів отримали передбачені державою кошти. Перевіркою у відділі соціального захисту населення №4 Департаменту праці і соціального захисту населення Вінницької міської ради встановлено порушення статей 1, 5, 6 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Службовими особами відділу не забезпечено вчасної виплати такої допомоги. Наведу конкретний факт. 19 квітня 2012 року до відділу соціального захисту населення №4 надійшла заява від вінничанки Глинської про призначення допомоги при народженні дитини. Рішення про призначення зазначеної допомоги прийнято 23.04.2012 р. Однак станом на день перевірки (червень 2012 року) названій матері не було виплачено допомогу в розмірі 9 860 гривень. Аналогічні порушення виявлено під час призначення одноразової допомоги при народженні дитини ще дванадцяти матерям. Прокуратурою міста Вінниці внесено подання Вінницькому міському голові про усунення порушень вимог законодавства щодо соціального захисту дітей. Тільки після цього 13 матерів отримали одноразову допомогу при народженні дітей на загальну суму 156 000 гривень.
Три головні причини підліткової злочинності
Головні причини дитячої злочинності — не-сприятливе оточення, ухилення батьків від виховання та утримання дітей, прорахунки у профілактичній роботі органів державної системи профілактики.
Рівень злочинності серед неповнолітніх у 2012 році зменшився на вісім відсотків, але криміногенна ситуація в підлітковому середовищі залишається складною. Бо послаблено профілактичну роботу з неповнолітніми з боку правоохоронних органів, відповідних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Саме з цієї причини в Барському районі неповнолітня скоїла протягом року шість злочинів.
Справжнім лихом, і не тільки обласного масштабу, став дитячий алкоголізм. На жаль, немає належної профілактики цього страшного явища. Так само, до речі, як і наркоманії. Займатися цим мали б органи внутрішніх справ, служба у справах дітей, заклади охорони здоров’я та освіти. Управлінням охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації в комплексний план організаційних заходів на 2012 рік не було внесено жодного заходу щодо протидії наркоманії, в тому числі і в дитячому середовищі. На засіданнях колегії названого відомства торік зазначені заходи не розглядалися.
У закладах освіти не забезпечено захист дітей від фізичного та психічного насильства. Є випадки, коли самі педагогічні працівники піднімають руку на дітей! Так, учителем Чечельницької загальноосвітньої школи під час навчального процесу застосовано фізичну силу до учня. Після втручання прокуратури горе-педагогу оголошено догану.
Не вживаються належні заходи щодо попередження травматизму учнів під час навчального процесу, а в окремих школах такі випадки приховуються. Згідно з інформацією управління освіти і науки облдержадміністрації в закладах освіти протягом минулого року травмовано 92 учні, а за даними органів охорони здоров’я зареєстровано 1161 випадок травм, отриманих у навчальних закладах.
За появу у громадських місцях у нетверезому стані складено 811 адмінпротоколів, але продавців алкоголю виявили лише у 156 випадках. Працівники міліції не вживають належних заходів для встановлення джерел його придбання в Козятинському, Барському, Теплицькому, Тиврівському та Піщанському районах.
Фіктивні довідки про прийняття на роботу
На окремих підприємствах неповнолітні працюють без укладення трудових договорів та реєстрації у відповідних державних органах. Нами виявлено випадки видання наказів про прийняття учнів для проходження виробничої практики без нарахування заробітної плати.
Кожен третій неповнолітній, який вчинив злочин у поточному році, не працював і не навчався. Тим часом для забезпечення видимості статистичного благополуччя випускників навчальних закладів примушують подавати фіктивні довідки про прийняття на роботу. Такі порушення виявлено прокурорами Іллінецького, Калинівського, Томашпільського, Тульчинського районів під час перевірок в Іллінецькому державному аграрному коледжі, Комаргородському професійному аграрному ліцеї, Тульчинському вищому професійному училищі.
Питання, що стосуються захисту прав і свобод дітей, і надалі залишатимуться пріоритетними в роботі органів прокуратури Вінниччини. Ми повинні максимально захистити дитину від негативного впливу і не допустити її залучення до протиправної діяльності, а в разі необхідності — надати допомогу.
Олександр МРИХИН, прокурор Вінницької області, державний радник юстиції третього класу.
Фото надоно прокуратурою.
Інформація до роздумів
За результатами перевірок прокуратури, у 2012 році внесено 902 документи прокурорського реагування, внаслідок чого поновлено права майже чотирьох тисяч дітей. На їх користь відшкодовано понад 800 тисяч гривень, до відповідальності притягнуто більш як 500 посадових осіб.
Після втручання прокурорів Барського, Калинівського, Піщанського, Чечельницького районів та міста Вінниці на квартирний облік узято понад 30 неповнолітніх.
ФАКТ
Торік 279 неповнолітніх вчинили 534 злочини, з яких: 2 вбивства, 19 тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень, 30 грабежів та розбоїв, 47 — пов’язаних з наркотиками. Третина підлітків вчинили злочини повторно, перебуваючи на обліку органів внутрішніх справ.