Якщо лікар-фтизіатр помітить, що людина, котра страждає на туберкульоз, перервала лікування або взагалі відмовляється від нього, то він повинен протягом 24 годин подати заяву до суду. За рішенням суду пацієнта відправляють до протитуберкульозної установи. Примусова госпіталізація з урахуванням висновку лікаря може тривати до трьох місяців. У разі невиконання рішення суду пацієнт може бути притягнутий до кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі строком до трьох років. Таку заяву зробив головний лікар обласної комунальної установи «Протитуберкульозний диспансер Дніпропетровська» Костянтин Бордюг.

 Медик вважає, що нова редакція Закону України «Про боротьбу із за-хворюванням на туберкульоз» сприятиме ефективнішому захисту здоров’я як самих пацієнтів, так і тих, хто його оточує.

«Один хворий, котрий страждає на відкриту форму туберкульозу, може інфікувати за рік 10—15 осіб, — такі дані Костянтин Бордюг навів під час прес-конференції у дніпропетровській філії Інституту Горшеніна. — Не всі носії захворювання розуміють загрозу туберкульозу, відмовляючись від лікування. Коли на вулиці холодно, вони охоче лікуються в теплих стінах диспансеру, де є відмінне харчування і затишок. А тільки-но заблищить весняне сонечко, немов відчувають якийсь поклик природи й залишають медустанови. Не завжди повертаються за місцем реєстрації і ті, хто вийшов із місць ув’язнення».

Головний лікар диспансеру відзначає, що в новій редакції закону прописано чіткий механізм примусової госпіталізації людини, котра страждає на відкриту форму туберкульозу й порушує протиепідемічний режим. Так, обов’язкова госпіталізація замінена примусовою. «Це правильно, бо люди, котрі хворіють на відкриту форму туберкульозу, знають про це й відмовляються від лікування — не хто інші, як злочинці, бо, крім свого життя, наражають на небезпеку також життя інших людей», — сказав він.

Сьогодні в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації вже впроваджено моніторинг примусової госпіталізації пацієнтів із відкритою формою туберкульозу. Щотижня сюди надходить інформація про кількість осіб, котрі перервали лікування, і поданих заяв до суду.