Ініціативу «Голосу України» встановити в Україні 1 березня День пам’яті мирного населення, яке загинуло під час Другої світової війни, підтримали учасники жалобних заходів, що відбулися в Корюківці.

— Я вважаю, що це обов’язково потрібно зробити, — зазначив народний депутат України Сергій Аверченко. — Адже під час війни загинули не тільки солдати, а й мільйони безневинних дітей, жінок, стариків. Я привіз сьогодні Корюківському музею серп, який передала для нього 84-річна мама. Вона дивом уціліла 13 серпня 1942 року, коли її село Клюси Щорського району прийшли палити карателі. Якраз моя мама із бабусею вранці пішла в поле жати жито. І тут почули в селі постріли. Бачать — біжить німець, кричить: «Матка, пух! Пух!». Мої рідні кинулися тікати у бік російського кордону, перебрели річку Жеведу і сховалися. Та того дня карателі спалили 15 моїх родичів, сотні односельців. Мені як представнику клюсівської громади тут, у Корюківці, близький той біль за невинно убієнних мирних громадян. Ми повинні берегти пам’ять про них, щоб такого більше ніколи у житті не повторилося.

Корюківські ветерани-фронтовики Микола Кириленко, Володимир Черноус, Михайло Мірошник, Микола Лебедько теж дали позитивний відгук щодо ідеї на державному рівні вшановувати загиблих мирних жителів України. Свідок трагедії 1, 2, 9 березня Діна Степанівна Корнієвська та багато корюківчан подякували редакції «Голосу України» за проведення круглого столу «Корюківка у смертельному вогні», широке висвітлення його матеріалів на сторінках газети.

— Минуло 70 років з часу страшної трагедії, — сказав під час спілкування з мешканцями Корюківки народний депутат України Ігор Рибаков. — Але й досі у наших серцях болем віддаються постріли, тріск полум’я і крики семи тисяч жертв. Більш масового та жорстокого знищення мирного населення не знала історія Великої Вітчизняної війни. Сьогодні ми поминаємо загиблих вінками, молитвою та скорботними словами, згадуємо події тих трагічних днів. Але я впевнений, що, не забуваючи минулого, ми повинні думати про день завтрашній. Душі наших загиблих земляків утішаться, побачивши згори, що ворогу не вдалося вбити наше майбутнє. Саме це наша мета — щасливе майбутнє, і нам з вами йти до неї разом.

...В урочищі Гай до місця спорудження Музейно-меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, прокладено через невелику річечку Бречицю дощатий місток. На узвишші вирита велика могила. Біля неї на соснах — портрети загиблих корюківчан. Хоча місце для будівництва меморіалу вибране віддалік від Корюківки, сюди прибувають численні місцеві жителі, а також делегації з Києва, інших районів та сіл. Лунають звуки скорботної музики. У фундамент Хреста першої черги меморіалу відбулося закладення пам’ятної капсули.

Представники із 15 районів області по черзі передали землю із повністю та частково знищених 60 населених пунктів Чернігівщини. Вона залишиться в Корюківському меморіалі як символ жалоби, вічної слави і вшанування пам’яті всіх жертв розправи карателів.

У траурному мітингу, присвяченому 70-річчю трагедії, взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, перший заступник міністра культури України Тимофій Кохан, народні депутати України Ігор Рибаков та Сергій Аверченко, керуючий Чернігівською єпархією архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, радник-посланник, Постійний заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен, перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Кривошея, керівництво Корюківського району, делегації із районів Чернігівщини, ветерани війни та праці, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники установ, підприємств та громадських організацій.

Відбувся ритуал перепоховання 230 останків корюківчан, знищених фашистськими окупантами в березні 1943 року. Вони виявлені спеціалізованою установою «Військові меморіали», пошуковцями у ході розкопок 2012 р.

У пам’ять про загиблих заупокійну літію відправив керуючий Чернігівської єпархією, архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій.

Чернігівська область.

Покладання квітів до меморіалу загиблим корюківчанам у центрі Корюківки. 

Свічки пам’яті від народних депутатів України Сергія Аверченка, Ігоря Рибакова (перші ліворуч) та керівників області, гостей з Києва.

 

Фото автора.