У сільгосппідприємствах Оржицького району, що на Полтавщині, надій на корову сягнув торік 9 тисяч літрів молока! За свідченням начальника департаменту АПК області Сергія Фролова, це кращий показник серед районів краю. А загалом на Полтавщині надоїли від корови у середньому по 5 тисяч 430 літрів молока.
Що й казати, на перший погляд, успіхи й справді небачені, адже навіть за часів Союзу лише передові доярки досягали таких показників. Їх так і називали — «п’ятитисячницями».
Але є одна заковика. На тлі цих оптимістичних показників забувають суттєву «дрібницю» — кількість поголів’я. Так от, статистичні дані свідчать, що за 20 останніх років в усіх категоріях господарств Полтавщини череда великої рогатої худоби скоротилася у 4,8 разу, а власне кількість корів — майже втричі. Отож за валовим виробництвом молока Полтавщина все ще надто відстає від кращих часів. Відтак, якщо говорити про «високі надої», то можна було б узагалі залишити по одній елітній корові в кожному районі і добитися «небачених досі успіхів» у продуктивності молочного стада.
Полтавська область.
Фото Валерія ДРУЖЕНКА.