На Рівненщині, як це передбачено Законом України «Про дошкільну освіту» (ст. 4), Указом Президента України «Про заходи щодо пріоритетного розвитку дошкільної освіти в Україні» від 30.09.2010 №926/2010, в дошкільних навчальних закладах створені та функціонують 194 групи з короткотерміновим перебуванням дітей. Діти п’ятирічного віку в таких групах перебувають до чотирьох годин на день, але для них тут не організоване харчування, тобто вони перебувають на неповному державному забезпеченні. Водночас такі дітки беруться на облік у цьому закладі. Це, кажуть фахівці, передбачено п. 19 Положення про дошкільний навчальний заклад та листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 29.07.2011 №1/9-577 «Про організацію короткотривалого перебування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Але саме це створило соціальну напругу та проблеми, про які батьки «чорнобильських» дітей пишуть і в органи влади, і народним депутатам України, і до редакції «Голосу України». Ось лише кілька рядків з одного такого колективного листа із Рокитнівського району:

«Якщо раніше на харчування дітей ми отримували від держави щомісячну компенсацію у розмірі 250 гривень, то з вересня 2012 року, після того як наші діти пішли у короткотермінові групи навчання, де їх не харчують, нам виплачують лише по 26 гривень 50 копійок. Хіба це справедливо?»

Питання це аж ніяк не риторичне, підтримують батьків і у Рівненській ОДА. Адже для багатьох поліських сімей, особливо багатодітних — це справді відчутна втрата для сімейного бюджету. Тож зрозуміле обурення батьків, що їхніх дітей обділили, оскільки малят не харчують у групах з короткотерміновим перебуванням, та ще й батькам не компенсують за харчування, як це передбачено законодавством. Батьки посилаються при цьому на п. 12 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Він передбачає виплату компенсації батькам потерпілих дітей, які не перебувають на повному державному забезпеченні, в розмірі середньої вартості харчування в дошкільних навчальних закладах, встановленої органами місцевого самоврядування. А він в середньому по Рівненській області становить 250 гривень.

Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій районів Рівненщини, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зменшення виплат до 26 гривень 50 копійок пояснюють положеннями п. 1 ст. 30 згаданого закону, а також посилаються на постанову Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 №649 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

На жаль, вийшло так, що через зміну статусу малят-п’ятирічок батьки «чорнобильських» дітей втрачають кошти, які могли б використати для їхнього повноцінного харчування.

Маються на увазі ті заклади, де дошкільнят не харчують. Тож деякі батьки не хочуть пускати дітей у групи з короткотерміновим перебуванням, де їх кваліфіковані педагоги готують до школи. Обурення батьків зростає, це загрожує функціонуванню груп для підготовки п’ятирічок до школи.

— Розв’язати цю проблему можна лише на державному рівні шляхом внесення змін до чинного законодавства, — каже голова Рівненської ОДА Василь Берташ (на знімку). — Батьки «чорнобильських» дітей-п’ятирічок, які відвідують дошкільний заклад в групі з короткотерміновим чотиригодинним перебуванням і де не організовано їх харчування, повинні, на мою думку, отримувати грошові компенсації на харчування дітей.

Щоб вирішити цю проблему, Рівненська ОДА з відповідним клопотанням звернулася до міністра соціальної політики Наталії Королевської та міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника. Обласна влада, освітяни та батьки «чорнобильських» дітей вважають, що це може зробити Верховна Рада України, внісши зміну до пункту 12 статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яку викласти у такій редакції:

«Виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі й тих, які не перебувають в обліковому складі шкіл) та ті, які перебувають у дошкільному навчальному закладі в групі з короткотерміновим перебуванням до 4 годин без організації харчування, якщо діти не перебувають на повному державному забезпеченні, здійснюється в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України».

У своєму колективному листі батьки «чорнобильських» дітей-п’ятирічок розраховують на підтримку з боку влади та народних депутатів України — мажоритарників від Рівненської області, які можуть виступити із такою законодавчою ініціативою у парламенті. Народні депутати України Микола Сорока та Микола Кучерук (вони представляють інтереси виборців Поліських районів Рівненщини, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС) кажуть, що знають про цю проблему і готують законопроект, прийняття якого дозволить її вирішити, а відтак зняти соціальну напругу в їхніх округах.

Катерина ГЛОДЯ, Олександра ЮРКОВА. 

Рівне.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.