Незважаючи на розблокування роботи парламенту, пристрасті в ньому не вщухли, а розгораються з новою силою. І чи працюватиме вищий законодавчий орган у нормальному робочому ритмі — це запитання залишається відкритим.

На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Рибак нагадав, що минулої суботи було опубліковано в газеті «Голос України» закон про внесення змін до статті 47 Регламенту України, який Президент підписав 22 лютого, щодо персонального голосування депутатів. 

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що 27 лютого було прийнято незаконне і сфальсифіковане, на його думку, рішення Регламентного комітету щодо позбавлення депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка депутатського мандата. І почав вимагати відкликати позов до Вищого адміністративного суду України щодо позбавлення 
С. Власенка статусу народного депутата.
А. Яценюк став вимагати зупинити засідання погоджувальної ради і зібратися лідерам фракцій у кабінеті Голови Верховної Ради. Цю пропозицію підтримали й фракції «Свобода» та «УДАР». Олег Тягнибок запропонував запросити на нараду лідерів фракцій у кабінеті В. Рибака голову Регламентного комітету регіонала Володимира Макеєнка.
Віталій Кличко назвав наміри позбавити 
С. Власенка депутатського мандата «знищенням парламентаризму і демократії в Україні», бо завтра на його місці може опинитися будь-який депутат. 
В. Кличко запропонував зробити перерву в роботі погоджувальної ради, скликати засідання Регламентного комітету, запросивши на нього лідерів фракцій і ЗМІ, щоб рішення ухвалювалося прозоро і відкрито.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що в такій атмосфері немає сенсу продовжувати засідання погоджувальної ради, але попередив опозицію, що вона нічого не досягне «шумовими ефектами». Він заявив, що очікувати ефективної роботи від парламенту наразі не доводиться. За словами О. Єфремова, котрий також входить до складу Регламентного комітету, на засіданні комітету 27 лютого були присутні 
9 депутатів із 17, тож кворум був. І якщо виникнуть сумніви щодо ідентичності підписів депутатів, їх може перевірити секретаріат парламенту.
Лідер КПУ Петро Симоненко запропонував спочатку обговорити порядок денний, а потім продовжити розмову в кабінеті Голови Верховної Ради. Він також наголошував, що комітет не може ухвалювати рішення про позбавлення депутата мандата, а може лише прийняти рекомендаційне рішення звернутися Голові Верховної Ради до суду.
У свою чергу Володимир Рибак зауважив, що після рішення Регламентного комітету він підписав позов до суду щодо двох депутатів — Андрія Веревського (за листом депутатів від опозиції, які наполягають позбавити його мандата через суміщення роботи в парламенті з бізнесовою діяльністю) та Сергія Власенка (на вимогу більшості). 
В. Рибак оголосив перерву в роботі погоджувальної ради і запросив лідерів фракцій на нараду в своєму кабінеті за участю преси.
Під час цієї наради голова Комітету з питань Регламенту регіонал Володимир Макеєнко розповів, що 27 лютого рішення щодо 
С. Власенка було прийнято дев’ятьма голосами із 17. А оскільки це питання набуло політичної ваги, вчора о 8-й ранку відбулося повторне засідання комітету, на якому із 17 членів комітету були присутні 15 депутатів, а також журналісти з телеканала «Рада». На обговорення було винесено одне питання — про перегляд рішення комітету від 27 лютого, однак через відсутність кворуму (депутати від опозиції не зареєструвалися) голосування не відбулося, тож залишилося в силі попереднє рішення. За словами  В. Макеєнка, в комітеті є документи, які підтверджують, що Сергій Власенко і нині внесений до реєстру адвокатів.
Натомість опозиція переконувала в іншому. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок поцікавився, чому засідання Регламентного комітету було скликано 27 лютого, коли цей час за календарним планом було відведено для роботи в округах. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко запропонував сформувати «паритетний» склад Регламентного комітету та призначити головою комітету представника опозиції.
Представники трьох опозиційних фракцій підписали спільну заяву, в якій ідеться про те, що засідання комітету не проводилося і рішення не приймалося. Опозиція також вимагала надати протокол і стенограму засідання комітету від 27 лютого.
Проте Олександр Єфремов стверджував, що депутатів від опозиції телефоном запрошували на засідання, а матеріали до розгляду на засіданні комітету роздавалися депутатам. Він приїхав на вчорашнє засідання комітету ще о 8-й ранку і зміг ознайомитися з усіма матеріалами.
Депутати від опозиції також вимагали від 
В. Макеєнка скласти повноваження голови Регламентного комітету і стверджували, начебто під час учорашнього ранкового засідання комітету він сказав, що свої обов’язки склав. Та сам В. Макеєнко це заперечив.
Володимир Рибак запропонував зібратися Регламентному комітету втретє за його участі. Потім у залі нарад залишилися лише керівники фракцій та Голова Верховної Ради, без преси. Однак за 15 хвилин  А. Яценюк вийшов із зали та повідомив журналістам, що В. Рибак відмовився відкликати свій позов до 
ВАСУ. На запитання про подальші дії опозиції в парламенті, лідер «Батьківщини» заявив: «Є два варіанти: перший — блокувати, другий — не блокувати. Наше завдання — максимально добитися того, щоб Власенко не був позбавлений мандата».
Приклади позбавлення депутатських мандатів рішенням суду вже є. Як відомо, ВАСУ 8 лютого прийняв рішення щодо позбавлення депутатських мандатів двох народних депутатів, обраних у мажоритарних округах, — Павла Балоги та Олександра Домбровського. Однак Голова Верховної Ради звернувся за роз’ясненням до Конституційного Суду. Зрештою, лідери фракцій так ні до чого і не домовилися. Порядок денний парламенту на сьогоднішнє планерне засідання затверджено не було. Тож сьогодні у Верховній Раді варто очікувати нового витка політичних пристрастей.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Під час засідання Погоджувальної ради.
Володимир Макеєнко.