Не стихають акції протесту проти планів забудовників реконструювати столичний Гостиний двір у торгово-розважальний центр. Минулої суботи небайдужі кияни зібралися на мітинг на Контрактовій площі, висловлюючи свою незгоду з продовженням будівельних робіт, які, на думку активістів, ведуться з порушенням норм.

З травня минулого року захисники двору роблять усе можливе, щоб він став культурно-освітнім осередком — з бібліотекою, мистецьким простором. Однак, поки що їхній голос влада не почула. Зокрема, окружний адміністративний суд Києва не призупинив будівельні роботи на час розгляду справи щодо визнання Гостиного двору пам’яткою архітектури, Київська міська рада на засіданні 21 лютого цього року не схвалила рішення, яким ініціювалася передача будівлі з державної до комунальної власності, не було скасовано рішення тієї ж Київради від 20 вересня 2012 року, яким ПАТ «Укрреставрація» отримала в оренду на 5 років земельну ділянку площею 1,02 гектара на Контрактовій площі, 4 для проведення реконструкції цієї будівлі під торгово-розважальний центр з гостьовою стоянкою.

Така безкомпромісна позиція влади, суду та забудовника робить настрої активних киян більш радикальними. Під час суботнього мітингу вони вкотре вимагали від Верховної Ради виключити із Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню» норми, якими внесено зміни до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. З цього переліку виключено Гостиний двір. Мітингувальники очікують неупередженого розгляду обставин застосування сили бійцями спецпідрозділу «Беркут» під час акції 18 лютого. Вони також обіцяють блокувати в’їзд важкої техніки на територію Гостиного двору.

Вл. інф.

На знімку: активісти вішають протестні плакати на пам'ятник Григорію Сковороді під час митингу на Контрактовій площі. 

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.