Фінансові аналітики продовжують дискутувати, чи настане чергова банківська криза, якщо з наступного року почнуть оподатковувати доходи з депозитів та заборонять вклади в іноземній валюті. «Вводити оподаткування доходів з депозитів потрібно було давно. Це загальноприйнята у світі практика», — заявив учора під час прес-конференції колишній міністр економіки Віктор Суслов. Свою позицію він аргументував тим, що за дуже високих ставок за депозитами, які ми маємо, виник великий клас так званих рантьє, які живуть за рахунок доходів з депозитів без жодного оподаткування. Тоді як навіть мінімальну зарплату оподатковують за ставкою у 15 процентів.
Якщо влада наважиться запровадити оподаткування доходів з депозитів, то знизяться не лише ставки за вкладами, а й за кредитами, вважає фінансовий експерт Олександр Охріменко. «Якщо ставка за депозитами буде 12 процентів, то можна буде розраховувати й на ставку за кредитом у 15 відсотків. Це те, що сьогодні так потрібно нашій економіці», — переконаний фахівець.
Підтримують обидва експерти й ініціативу обмежити можливість відкривати депозити в іноземній валюті. За словами Віктора Суслова, Україна друга у світі країна за кількістю валюти, яка перебуває на руках у населення. Перевага доларам-євро як капіталу для накопичень не робить сильнішою гривню, тому, за словами експерта, Нацбанк постійно бореться з любов’ю українців до іноземної валюти, яка ґрунтується на недовірі до рідної. Однак, переконаний Віктор Суслов, робить це НБУ не дуже успішно: то примушує за паспортами міняти гроші, то намагається заборонити депозити в закордонних банкнотах. Ось і в запропонованих законопроектах фахівець бачить безліч недоліків, які можуть перетворити гарну ініціативу на катастрофу.
— У цьому проекті нічого не йдеться про те, яка доля спіткає рахунки, які вже існують в іноземній валюті (їх обсяг нині становить 182,5 мільярда гривень), — застерігає Віктор Суслов. — Я вважаю, що прийняти такий законопроект було б великою помилкою. Громадян поставлять перед вибором: або обміняти свою валюту на гривні, або забрати вклади. Якщо навіть половина надасть перевагу забрати гроші в іноземній валюті, то банківська система просто розвалиться. Вона не спроможна віддати таку кількість вкладів одномоментно. Можливо, вдадуться до іншої спроби: силоміць перевести валютні вклади у гривню. Якщо оберуть цей шлях, то створять революційну ситуацію. Думаю, депутати проаналізують ситуацію і проект, скоріше за все, відхилять.
Водночас фахівці переконані: ситуацію, що виникла, потрібно змінювати. Однак, для цього потрібно шукати більш компромісні варіанти, які не призведуть до нестабільності у фінансовому секторі. Інакше кажучи, можливість того, що гроші перекочують з банку під матрац, стане ще більш імовірною.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.