Причиною нещодавнього конфлікту під будівлею Вінницької обласної ради стало недопущення активістів на засідання облради. Про це під час брифінгу заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Іван Крулько. «Громадяни вийшли до Вінницької облради захистити свої права. Також вони бажали бути присутніми на засіданні. Про це заздалегідь було повідомлено Вінницьку облраду і правоохоронні органи. Люди були внесені в списки, а їх не пропустили до зали засідань. Власне, це було причиною конфлікту», — розповів він.
Дуже важливо, підкреслив він, щоб слідство було об’єктивним, оскільки з обох сторін були дії, котрі перевищували необхідні заходи. «Ми мали зустріч з начальником обласної міліції і дійшли спільного висновку: слідство повинно стосуватися як дій правоохоронних органів, так і дій активістів», — зазначив народний обранець.
Іван Крулько переконаний: у цій справі здоровий глузд візьме гору. Буде відновлена повна єдність. У голови облради і правоохоронних органів є готовність розслідувати належним чином цю справу, що має відбуватися під дуже жорстким контролем народних депутатів.
Також, наголосив парламентарій, важливо, щоб усі дійові особи, насамперед правоохоронні органи, дотримувалися виданих інструкцій і давали можливість громадянам брати участь у засіданнях органів місцевого самоврядування. Адже будівля Вінницької облради належить територіальній громаді, тому вінничани мають право бути присутніми на засіданнях свого представницького органу.
У свою чергу, народний депутат України сьомого скликання, голова Вінницької обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Фурман зазначив: під час протесту серед активістів не було заїжджих осіб чи бойовиків. Там перебували лише 16 козаків із Хмельниччини, серед яких — три дівчини. Усі решта були вінничани, учасники Революції Гідності.
Свободівець зауважив: протестувальники, яким таки вдалося шостого грудня потрапити на сесію облради, о 16.00 вже звільнили приміщення, ніхто нічого не ламав і не захоплював кабінетів. А інформація про створення «Вінницької народної республіки» — провокація, влаштована і профінансована колишніми регіоналами.
За словами голови Вінницької обласної ради Сергія Свитка, нині ситуація в області — стабільна, спокійна. На жаль, зазначив він, сьогодні ради місцевих органів самоврядування не віддзеркалюють суспільних настроїв українського народу. Тому, вважає С. Свитко, Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити рішення про дострокові вибори органів місцевого самовряду-
вання.