На Тернопільщині мають намір відновити роботу ДП «Шумський торфобрикетний завод». Місцева влада добивається зміни його підпорядкування. Наразі завод належить до ДП «Поділляторф», яке зареєстроване у Хмельницькій області. Підприємство у боргах.
Важливо, що позицію обласної і Шумської районної адміністрацій підтримують у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості і обіцяють внести зміни до статутних документів «Поділляторфу». Можливо, спишуть і борги, без чого неможливо відновити видобуток торфу.
Водночас співпрацю з Шумським торфобрикетним заводом пропонує ДП «Рівнеторф», де є потужності для виготовлення брикетів. Сировину постачатимуть з Шумська, поки не відновлять свої лінії.
За словами заступника голови облдержадміністрації Леоніда Бицюри, річна потреба області у торф’яній продукції — 42 тисячі тонн, в тому числі 30 тисяч тонн брикетів. В області нині готують програму функціонування торфобрикетної галузі до 2020 року. Вона буде включена до комплексної державної програми розвитку галузі.