Передачею землі місцевим радам породжуємо новий виток корупції на гектарах
 
Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин розглянув законопроект, згідно з яким, зокрема, землі за межами населених пунктів пропонується передати до відання сільських рад, та наполягає на його ухваленні у першому читанні. 
Прибічники стверджують, що такий крок дасть можливість вирішувати земельні питання людям, яким гектари дійсно належать. Противники такого кроку стверджують — довіряючи сільським радам  гектари, разом з повноваженнями передаємо усі ті проблеми, які виникли навколо цієї землі. І часто ці питання не можна розв’язати на місцевому рівні. До того ж корупції серед окремих сільських голів та депутатів теж не бракує.
Ось як прокоментував ситуацію з можливою передачею гектарів завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Юрій Сорочик (на знімку):
— Однозначно. Сільська рада не розв’яже ці проблеми. Передаючи землю від Держземагентства, усі фурункули, які там створилися, автоматично перейдуть на рівень сільрад. Нам кажуть, що там менше братимуть, і там важче брати... Вибачте, серед депутатів сільради може бути родина — двоюрідний брат, дядько... Це ж законом не забороняється. Друге, кворум: з 12 чоловік сільради зберуться семеро, приміром, шестеро з однієї родини... Шість проти одного проголосують і все, немає захисту інтересів громади. До того ж, чи багато знаєте громад, де кажуть: наш голова — взірець, чи наша рада безгрішна... Безперечно, такі є... Але якщо з десяти тисяч сільських голів набереться хоча б сотня не зовсім чистих на руку, ми не можемо їм у цьому сприяти... Давайте вирішимо проблеми з Держземагентством, врахуємо інтереси ширше, ніж просто села, а всього району!
Звинувачують Держземагентство?... Якщо проблема в ньому одному, для чого у нас міліція? Для чого у нас органи прокуратури? Це зараз загальний нагляд забрано... Якщо таке погане Держземагентство і чиновник — то ви його замініть!
Люди, не давайте хабарів! А йдіть, заявляйте в правоохоронні органи: з мене вимагають 300 доларів. Почеплять на вас апаратуру — і здасте одного, другого, третього... І це буде відповідь...
На думку Юрій Сорочика, передавати додаткові гектари у відання сільрад передчасно ще й тому, що в країні точаться бойові дії. Частина держави анексована, частина — окупована. А ми збираємося дати право сільрадам розпоряджатися усіма землями й на цих територіях. Коли побачимо, що землю там розбазарили, почнемо змінювати правила гри. Але буде вже запізно — закон зворотної сили не має.
Перш ніж передати право на землю місцевим органам влади, необхідно провести адміністративно-територіальну реформу, чітко прописати у Земельному кодексі зміну цільового призначення землі з проведенням широкого обговорення за участю територіальних громад, а вже потім приступати до передачі повноважень.
І останнє. Дивує той факт, що, виявляється, основне завдання і функція депутатів сільських і селищних рад — це «дерибан» землі, а не представництво інтересів відповідної територіальної громади в межах повноважень, визначених Конституцією та законами України. Простежується бажання певної політичної сили «пропіаритися» перед майбутніми місцевими виборами і заробити максимальні дивіденди.
 
Розпитувала Галина КВІТКА.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.