На мій погляд, поточного місяця споживчий ринок відчує вплив висхідної динаміки цін на нафтопродукти, що зумовить подорожчання продукції рослинництва та тваринництва в середньому на 2—4 відсотки в першому кварталі. А також на комунальні послуги, хоча вважаю, що основна корекція тарифів припаде на квітень. Загальний рівень інфляції виявиться помірним унаслідок адміністративної протидії інфляції і низької купівельної спроможності споживачів.

 

Бензинсередня вартість літра А-95 зросте на 60—70 копійок, літра дизпальногона 80—85 копійок (тут і надалі лише про середні ціни).

Серед очікуваних подразників бензинових цін виокремлю нестабільність валютної пари євро/гривня, висхідну динаміку нафтових котирувань на європейському ринку і сезонний чинник — активізацію попиту на період посівних робіт.

Борошно кілограм вищого сорту подорожчає на 3—5 гривень, першого сорту — на 5—7 гривень.

Я виходжу зі зростання цін на борошно від початку року (в лютому в середньому на 1 відсоток за тиждень) через подорожчання зерна. Це ознака того, що запаси більш дешевої пшениці вичерпалися, а відтак матимемо дорожче борошно.

Хліб подорожчає проти лютого на 3 відсотки.

Подорожчання сировини адекватно позначиться на вартості хліба. Але інфляційний потенціал істотно згасить продукція тіньового сектору і заходи адміністративного впливу. Уряд нагадає, що ціни на хліб регулює держава, а уряду нагадають, що згубно працювати собі на збиток.

Крупиподорожчання на 1—2 відсотки.

Попри інтенсивний експорт, на внутрішньому ринку цілком достатньо зернових для збереження цінової стабільності на ринку круп, тим паче що ціни на деякі з них (пшоняну, вівсяну) підпадатимуть під державне регулювання.

Овочі, фруктиподорожчання на 1—3 відсотки.

Нетипову для перших двох місяців року загальну стабільність цін на овочі та фрукти спричинила надмірна пропозиція продукції, яка потрапляла на прилавки не тільки з овочесховищ, а й з приватного сектору. Порушником спокою, на мій погляд, виявиться корекція газових цін у парниковому господарстві, але, як на мене, це відбудеться пізніше.

Молоко, молокопродукти подорожчання на 1—3 відсотки.

Урядова постанова щодо звільнення від державного регулювання деяких видів продуктів посилить контроль за виробництвом і реалізацією молочної продукції. На мій погляд, це змусить виробників і чиновників (бодай перші кілька місяців дії постанови) відповідальніше ставитися до декларування цін на молочну продукцію. Але позитивний ефект від регулювання цін адміністративними методами виявиться нетривалим.

М’ясо: здешевлення кілограма свинини на 2—5 гривень, кілограма яловичини — на 1—5, курятина залишиться в цінах лютого.

Дотаційні виплати на молодняк сприятимуть товарній пропозиції, але попит і пропозицію і цього року корелюватимуть здебільшого фундаментальні та сезонні чинники, як-от — багаторічне скорочення поголів’я великої рогатої худоби, низький рівень доходів споживачів, передвеликодній піст тощо.

Цукор залишиться у цінах лютого.

Такий висновок базується на низьких гуртових цінах на цукор, які сформувалися унаслідок перевиробництва та обмеженого експорту.

Олія залишиться в цінах лютого.

На мій погляд, ринок масложирової продукції збалансований достатньою мірою для того, щоб за активізації експорту (в тім числі, в Китай) зберегти цінову стабільність.

Алкоголь: подорожчання горілки (0,5 л) на 1—3 гривні, коньяку (0,7 л) — на 7—10 гривень, натурального вина — на 8—10 гривень.

Я виходжу з того, що влада і далі ліберально спостерігатиме за повзучим подорожчанням алкогольних виробів, списуючи це на піклування про здоров’я нації і турботу про бюджетні надходження.

Лікизалишаться у цінах лютого.

Обов’язкове ліцензування імпортних медпрепаратів, на мій погляд, поставить аптеки перед фактом подорожчання, але не так скоро. А в березні чиновники МОЗ відрапортують про цінову стабільність.

Комунальні послугиподорожчання на 3—5 відсотків.

Я вважаю, що уряд підвищить вартість газу для найбільших споживачів з квітня, для чого їх розіб’ють на групи залежно від обсягів споживання. Відправною точкою для подорожчання стане не менш як 5 тисяч кубометрів газу, спожитих упродовж року (20 відсотків споживачів). Найістотніше газ подорожчає для тих, хто споживає понад 12 тисяч кубометрів газу на рік. Але для переважної частини населення з помірним споживанням енергоресурси дорожчатимуть з березня.

Транспортні послуги подорожчання на 2—5 відсотків.

Результат зумовить почасти оптимізація витрат на комунальному, авіаційному та залізничному транспорті, почасти — подорожчання пального.

Туристичні послуги залишаться у цінах лютого.

До кінця березня на узбережжі Криму і на гірськолижних курортах Карпат триватиме сезон акційних знижок. Але попит на активний відпочинок буде нижче помірного проти попиту на європейські курорти.

Готівковий курс 8,15 гривні за долар, безготівковий — 8,10 гривні за долар.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
На відміну від обвалу виробництва у промисловості, в січні обсяги сільськогосподарської продукції зросли на 5,6 відсотка. Таке збільшення відбулося переважно завдяки приростам продукції тваринництва: м’яса — на 5,4 відсотка, молока — майже на 2 відсотки, яєць — на 4,8 тощо. Продовжує зростати поголів’я великої рогатої худоби, свиней і птиці. Проте задовільній пропозиції дисонує низький платоспроможний попит споживачів, значна питома вага продукції тіньового ринку, зарегульованість торгівлі.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
За даними «Укрхлібпрому», цього року вже підняли ціни на свою продукцію потужні харківські хлібозаводи, пекарі Донецької, Полтавської та Хмельницької областей. Що держава не додає борошна за неринковими цінами на виробництво соціальних сортів хліба — це один бік проблеми. Інший — полягає в обмеженій кількості переробних підприємств та їх віддаленості від хлібопекарень міст і районних центрів. Бува, для того, аби розжитися борошном Аграрного фонду за неринковими (помірними) цінами, треба накрутити на колеса сто і більше кілометрів. З урахуванням витрат на логістику і вартості пального борошно стає дорожчим автоматично, а випічка соціального хліба — збитковою.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Як запевнив глава держави Віктор Янукович, владі вдалося скоротити кількість бідних людей приблизно на третину. Добре, однак подолання абсолютної бідності — це лише один бік багатогранної проблеми життєдіяльності суспільства. За даними статистики, більшість громадян заробляють менше трьох тисяч гривень офіційної зарплати; близько 20 відсотків громадян отримує не більш як 1,5 тисячі гривень на місяць; 14 відсотків українців (1,4 мільйона осіб) — заробляють від 1500 до 2000 гривень на місяць; ще 1,2 мільйона осіб одержали в грудні минулого року 2000—2500 гривень. Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов визнає, що з таким бідним суспільством економічний прорив неможливий. Напевно, бо треба боротися з корупцією і тіньовим ринком.