Ось уже тиждень-півтора сумські ринки дивують місцевих покупців. Передусім цінами на м’ясо. Коли ще півтора місяця тому продавці тутешніх павільйонів ладні були за кілограм свинини здерти шкуру з клієнта, то нині — одна люб’язність: за ту саму кількість свинячої вирізки чи балику правлять «заледве» 55 гривень. А якщо «піддаси пару», то можна сторгувати й за 50. На 10—15 відсотків «посмирнішала» і яловичина. У магазинах та сама картина: ціни на ковбасні вироби, хоч і не дуже, але також сповзли вниз. Немає ажіотажу й на цукор: за якихось півтора тижні він втратив 10—15 копійок на кілограмі. Від грудня стабільними залишаються ціни й на городину. Щоправда, вони такі ж «стабільно кусючі», як і в січні: кілограм картоплі продають за 4—4,5 гривні, моркви — за стільки ж і дорожче. Як і раніше, продовжують «бити рекорди» соління: п’ять квашених огірків-котигорошків, чашку квашеної капусти, місткістю триста грамів, менше, ніж за п’ятірку, не віддадуть.
Утім, покупців — кіт наплакав. Продавці вже ладні заманювати потенційних клієнтів ледь не гопаком, аби тільки купували. За статистикою, сьогодні тисячі сумчан, через астрономічну заборгованість із зарплати — понад 30 мільйонів гривень — вимушені місяцями сидіти «на бобах». І, схоже, ще довго на них «гніздитимуться».
Однак це мало турбує деяких спритників. Замість офіційно «підвищувати» ціни на продукцію, вони її «усушують». Візьмемо, хоча б «хіміків» із ТОВ «Лубенський молочний завод». Тамтешні «новатори» мовчки «усушили» пакет сметани «Гармонія» з недавніх 450 до нинішніх 350 грамів, а ціну залишили попередню — 10,5 гривні. І все зійшло з рук. Як, до речі, вже давно сходить і «сердобольним» фармацевтичним компаніям, зокрема, «раціоналізаторам» із ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця». Там «усушку», і «утруску» ліків здійснюють одночасно. Наведу лише один приклад. Якщо позаминулого тижня упаковка аскофену коштувала гривню з копійками, то нині вже — майже 2,6 гривні... Втім, аптекарка порадила не дуже засмучуватись, оскільки це тільки початок «фармацевтичної усушки».
 
Сумська область.