Регіон: Харківщина

Українські протези цілком можуть конкурувати з європейськими стандартами в цій галузі. Про це заявила міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час відвідування Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування й відновлення дієздатності інвалідів. 

Наталія Королівська ознайомилася зі зразками продукції, які розробляють і виробляють в інституті, поспілкувалася з колективом і пацієнтами.

— Ми спільно розробимо спеціальну програму на 2013—2014 роки з відновлення устаткування, застосування нових технологій, взаємодії із промисловим об’єднанням «Укрпротез». Уважаємо, що наша протезна промисловість повинна виходити на новий рівень якості. Але для цього потрібна державна підтримка, — сказала міністр.

Вона також зазначила, що потреби інституту буде профінансовано в повному обсязі. Так, за державною програмою на цей напрям у 2013 році виділено 500 мільйонів гривень, але цю цифру, за її словами, планується переглянути і збільшити фінансування не менш ніж на 30 мільйонів. «Ми зберемо всі заявки й зіставимо їх із виробничими можливостями. І, звісно ж, за можливості збільшимо виробництво необхідних товарів для цієї категорії населення», — повідомила міністр.

— Сьогодні в Україні проживають 2 мільйони 800 тисяч інвалідів. Це дуже велика група людей з безліччю специфічних проблем. Спеціальне взуття нерідко видається без урахування сезонності, без поправки на те, що під час реабілітації людині необхідно або допрацювати протез і взуття, або взагалі їх замінити. Досі залишається проблема з візками — вони міняються не частіше, ніж раз на чотири роки, не завжди відповідають сучасним вимогам до цього технічного засобу, який дає змогу людині з обмеженими можливостями встановлювати комунікації із суспільством, — зауважила 

Н. Королевська.

Під час зустрічі з колективом інституту йшлося й про те, що нині перед міністерством стоїть завдання повністю забезпечити сучасним протезним взуттям дітей, а також продовжити реалізацію соціальних ініціатив Президента із забезпечення протезами всіх інвалідів. Крім того, в Україні планується створити мережу сервісних центрів, куди люди зможуть приходити на корегування й адаптацію своїх протезів.

Міністр підкреслила, що за якістю українські протези багато в чому вже можуть конкурувати з європейськими зразками. Протезування України перебуває на досить конкурентному рівні, але вимагає й інвестування, й державної підтримки. У цьому напрямі за два роки ми здатні добитися істотних результатів і показати, що наші люди можуть користуватися протезами гідної якості.

Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування й відновлення дієздатності — єдиний у країні, що займається вирішенням питань комплексної реабілітації інвалідів з патологією опорно-рухового апарата. У його структурі — 14 наукових і 4 клінічні підрозділи.

— У нас великий арсенал виробів, якими ми можемо забезпечити пацієнтів. Інститут займається розробкою стандартів, методик реабілітації, стендів, випробуванням і сертифікацією продукції, навчанням фахівців, а також клінічним аспектом — розв’язанням проблем найскладніших пацієнтів. Наше завдання — щорічно поповнювати асортименти новими видами продукції, виходити на реалізацію проблем нових груп пацієнтів, — зазначила директор інституту Антоніна Салєєва.

За її словами, якщо 10 років тому НДІ за рік обслуговував 1200 людей, то нині за рахунок нових та ефективних методик кількість пацієнтів зросла до 2500. За рік установа розробляє 15 тисяч протезів і 30 тисяч ортезів. 90 відсотків комплектуючих ортезів —  українського виробництва.

Міністр соціальної політики Н. Королевська, заступник голови Харківської ОДА І. Шурма та директор Українського науково-дослідного інституту протезування А. Салєєва.

Фото Лілії АНГОРСЬКОЇ.