Учора Президент України Віктор Янукович провів двогодинну прес-конференцію для вітчизняних та зарубіжних ЗМІ, приурочену до третьої річниці інавгурації. Запитання були гострими — представники регіональних мас-медіа здебільшого порушували регіональні та галузеві проблеми, а центральних та зарубіжних ЗМІ — політичні теми. Глава держави пообіцяв, що реформи в країні буде продовжено до їх успішного завершення, що Україна доб’ється справедливої ціни на газ і знайде взаємовигідну модель співпраці як із Європейським Союзом, так і з Росією. Але оскільки будь-які зміни у державі проходять складно, як ремонт у домі, попросив ще трохи потерпіти.
Черги біля мікрофонів
Попередня прес-конференція Президента В. Януковича в такому широкому форматі відбулася в тому ж таки Українському домі 15 місяців тому. 4 липня 2012 року мала відбутися прес-конференція глави держави, однак її скасували через протести опозиції у зв’язку з ухваленням мовного закону і перенесли на пізніший час. Зранку перед початком зустрічі глави держави з журналістами під Українським домом зібралися прихильники як влади, так і опозиції — мітингувальники із прапорами «Молоді регіони» та ВО «Батьківщина». Будівлю Українського дому охороняли декілька кордонів правоохоронців — кореспонденту «Голосу України», щоб потрапити на прес-конференцію, довелося п’ять разів пред’являти посвідчення та проходити перевірку. Кипіли пристрасті й у самій залі — декілька журналістів одяглися в білі футболки із надписом «Стоп цензурі» та маски. Перед прес-конференцією виникла суперечка між журналістами та працівниками прес-служби Президента щодо черговості запитань до В. Януковича — у прес-служби був свій список, у журналістів — свій. Біля мікрофонів вишиковувалися черги. Одна журналістка намагалася поставити запитання без мікрофона і її вивела із зали президентська охорона. Однак зрештою поставити запитання Президентові надали змогу всім бажаючим. Навіть після завершення прямого телеефіру В. Янукович ще поспілкувався із журналістами вже без трансляції.
Здобутки і проблеми
Вступне слово Президента тривало 40 хвилин. Характеризуючи становище в країні за останні три роки, здобутки та проблеми, В. Янукович традиційно говорив про позитивну динаміку ключових макроекономічних показників — зростання ВВП (майже на 53% на понад 450 мільярдів гривень), зменшення рівня інфляції (-0,6%), дефіциту бюджету (з 6 до 3,8%), боргового навантаження на економіку — за три роки зовнішній борг знизився на 10%, з 85 до 75%. Усе це, за його словами, дозволило реалізовувати політику соціальної спрямованості й зростання соціальних стандартів, реалізувати низку соціальних ініціатив. Серед здобутків В. Янукович назвав зростання рівня зарплат та пенсій, виплат на народження дитини, реформування сфери медицини, оновлення у сфері освіти, дерегуляцію відносин між бізнесом і владою, спрощення процедури державної реєстрації підприємств, власників автотранспорту, розвиток альтернативних джерел енергії та зниження імпорту природного газу, газової залежності, утримання незмінної ціни на газ для населення, позитивну динаміку в АПК.
Минулого тижня Президент чотири години спілкувався з людьми під час телевізійного проекту «Діалог із країною», після якого отримав понад 20 тисяч запитань. В. Янукович запевнив, що на всі запитання буде дано відповіді й відреаговано. Найбільше наших співвітчизників хвилюють економічні проблеми, низький рівень доходів, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і їх низький рівень, поганий стан доріг, високі ціни на ліки.
«Нам потрібне прискорення для створення якісної інфраструктури життя, — наголосив Президент. — Відповісти на запити суспільства має державна програма активізації розвитку економіки, яку за моїм дорученням розробив уряд». За його словами, стратегічною метою нової програми економічного розвитку є зміна самої моделі соціально-економічного розвитку держави, треба перевести економіку на рівень інтенсивного економічного зростання за рахунок впроваджень інновацій та розкриття інвестиційного потенціалу.
«Єдиний шлях до цього — підвищення конкурентоспроможності національного товаровиробника, забезпечення радикального покращення інвестиційного клімату», — сказав В. Янукович, наголосивши на потребі усунення адміністративних бар’єрів для розвитку бізнесу.
Побілити чи відремонтувати хату?
Президент порівняв реформи в державі з... селянською хатою, яку щороку білять, підмазують. А можна її відремонтувати або побудувати щось нове. Коли переробляється хата, є незручності, так само і зміст реформ навіть не всі фахівці розуміють, непросто подолати чиновницький та бюрократичний спротив, тому і реформи ідуть складно.
Прикладом позитивних реформ Президент назвав реорганізацію системи швидкої медичної допомоги, яка за новими стандартами має прибувати у місті за 10 хвилин, на селі за 20 хвилин, забезпечення шкільними автобусами. «Безумовно, ми відразу це не зробимо, але з року в рік будемо це робити», — пообіцяв глава держави.
ГТС не продамо
Відповідаючи на запитання представника іноземного ЗМІ про те, які відносини між Україною та ЄС та чи підписання угоди про асоціацію з ЄС вплине на відносини з Російською Федерацією, Президент наголосив на потребі прискорити реформи, спрямовані на демократизацію та поліпшення життя у країні. Адже ці реформи передусім потрібні самій Україні.
Щодо відносин із Росією, Президент підкреслив, що Україна сьогодні шукає модель співпраці у Митному союзі, тривають переговори. Адже товарообіг України з країнами Митного союзу становить 63 мільярди доларів, а товарообіг з ЄС — близько 50 мільярдів доларів.
«Там наші національні та економічні інтереси, і втрачати будь-що не маємо права, — сказав В. Янукович щодо Митного союзу. — Ми не такі круті та багаті, щоб нехтувати цією співпрацею. Це наш обов’язок».
Коментуючи можливість створення газотранспортного консорціуму з Росією, Президент відзначив, що наша зацікавленість полягає в тому, щоб українська газотранспортна система працювала надійно, могла прокачувати газ до Європи і була технічно модернізована. Однак позиція України — не продавати газову трубу, а щоб газопроводи залишалися у державній власності з переданням їх в оренду. Якщо і європейські структури виявлять бажання взяти участь у модернізації української газотранспортної системи, — ці пропозиції буде розглянуто «із задоволенням», — пообіцяв В. Янукович. «Ми хочемо знайти таку модель співпраці, яка була б комфортною для всіх, щоб Європа була впевнена, що українська система не буде зупинятися», — сказав він. Глава держави також наголосив на потребі використання газових сховищ в Західній Україні, які можуть працювати за принципом газової біржі.
Перегляд бюджету
Відповідаючи на запитання, чи планується перегляд держбюджету-2013, Президент зауважив, що бюджет постійно потребуватиме якихось змін, корекції пріоритетів. За його словами, в уряді сподіваються на зростання доходів держбюджету. А зміни до цьогорічного бюджету розглядатимуться за підсумками першого кварталу. Уже розроблено проект рішення про виділення 1 млрд. 400 млн. грн. на потреби регіонів. В. Янукович запевнив, що як мінімум 50% додаткових надходжень до держбюджету буде спрямовано на потреби регіонів, а решта коштів — на добудову проектів національного масштабу.
Збитки треба відшкодовувати
Під час прес-конференції В. Янукович неодноразово повертався до теми невигідної ціни на російський газ для України, а також засуджених екс-прем’єра Ю. Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Ю. Луценка.
Щодо Ю. Луценка, Президент закликав дочекатися розгляду касаційної скарги Київським апеляційним судом. І пообіцяв, що після рішення суду своє слово може сказати і він. Але тиснути чи впливати на суд він не має права. Зі слів Президента стало зрозуміло, що до Ю. Луценка може бути застосована амністія, однак питання Ю. Тимошенко значно складніше. Адже внаслідок газового контракту, підписаного екс-прем’єром Ю. Тимошенко у 2009 році, країна щорічно зазнає збитків на понад шість мільярдів доларів. Це позначається на собівартості товарів і послуг, ці збитки погашає кожен громадянин. Ці гроші могли б піти на розвиток країни, на зарплати і пенсії, а вони йдуть Росії. «Це не справедлива, не ринкова ціна. Це для нас просто петля на шиї», — сказав В. Янукович. Він зазначив, що не звинувачує Росію, адже вона захищає свої національні інтереси, однак жодній країні світу не пред’являються такі страшні штрафні санкції — 300% за недобір газу.
На думку Президента, є лише один шлях захистити країну від такої завищеної несправедливої ціни на газ — скоротити споживання газу. І Україна йде цим шляхом — відбувається заміщення споживання газу вугіллям, збільшення власного виробництва електроенергії, диверсифікація джерел постачання енергії.
А Юлії Володимирівні Віктор Федорович порадив... юридично захищатися. Адже новий Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє гуманізувати економічні питання. «Але за однієї умови — що будуть погашені збитки, завдані державі», — підкреслив Президент. Водночас В. Янукович відзначив, що Ю. Тимошенко отримала мінімальне покарання за статтею, за якою її засуджено.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
ФАКТ
Середня зарплата в Україні порівняно з 2010 роком зросла на 59% і нині становить 3025 гривень. Середня пенсія збільшилася на 42% — до 1471 гривні, утричі зменшилася кількість пенсіонерів, які отримують пенсію в розмірі менше тисячі гривень.
ДОСЛІВНО
Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України:
«У нас немає вибору. Ми почали налагоджувати порядок і нам треба йти цим шляхом. Реформи не проводяться за рік, за два, за три, їх вистачить і майбутнім поколінням. Економіку треба постійно модернізувати, прискорений розвиток економіки можливий лише тоді, коли будемо прискорено розвивати країну, вкладати кошти. Тому треба трошки потерпіти».