Головними винуватцями розвитку стихійної торгівлі дніпропетровські правоохоронці називають пенсіонерів. Саме вони, за словами керівництва обласної міліції, дають 70 відсотків всіх правопорушень, пов’язаних із незаконною торгівлею. Куди там мафії і контрабандистам...

Панель захопили торговці

Намагаючись заробити зовсім незайву копійчину до крихітної пенсії, наші старики виходять «на панель», точніше, на асфальт міських і сільських вулиць. У своєму природному бажанні вижити, вони псують всі показники у звітах вартових правопорядку. Бач, не бажають бути глибоко задоволеними тією турботою держави про них, про яку дедалі частіше сурмить нинішня влада.

«Переважна більшість стихійних торговців — майже 70 відсотків -це пенсіонери, здебільшого бабусі, які торгують усіляким дріб’язком, — заявив у Дніпропетровській філії Інституту Горшеніна старший інспектор з особливих доручень відділу дільничних інспекторів міліції ГУ МВС України в області Олександр Голуб’ятников. Він вважає, що зі стихійною торгівлею дуже важко боротися, і одних лише сил міліції тут недостатньо. «Потрібні зусилля місцевої влади, щоб створювати пільгові місця на ринках. Але насамперед самим покупцям потрібно відмовитися від покупок на стихійних ринках. Не буде попиту — не буде й пропозиції», — радить майор міліції.

За весь минулий рік в області за торгівлю у невстановлених місцях, до адміністративної відповідальності було притягнуто 2,2 тисячі осіб. Із початку нинішнього — вже 180. У порушників, у тому числі пенсіонерів, можуть запросто конфіскувати майно. У найкращому разі бізнес-старики відбудуться штрафом від 17 до 240 гривень.

Чого не зробиш за палку

У сільській місцевості боротися з пенсіонерами начебто  значно складніше — не придумали ще в законодавстві поняття «стихійна торгівля на селі». Ну нічого: вартові правопорядку знайшли простий вихід і запросто притягують «мафіозі з ціпком» до відповідальності за порушення правил благоустрою населеного пункту. Повісивши на нелегала статтю 152 Адміністративного кодексу України, можна сміливо виставляти йому штраф від 340 до 1700 гривень.

Тобто «бізнесує» бабуся шкарпетками, а поруч упевнено розташувалися стійки з мобільниками походження типу «купіть: майже новий, але без документів». Правоохоронець, який виявив і переміг кожного з цих персонажів, отримує ту таки «палку» у звітах. Кого простіше «викоренити», а з ким «порєшать» й обмежитися попередженням — це нескладне завдання вирішуйте самі.

Закон  суворий, але люди — з розумінням

Справді, проблема стихійної торгівлі в регіоні була й залишається. І лідерство в ній тримають аж ніяк не пенсіонери із дріб’язком. Так, на багатолюдній площі Островського обласного центру впевнено влаштувалися торговці м’ясними й рибними товарами, «кондитеркою». Усе це — просто із землі, в моторошній антисанітарії, з огидним запахом і, звісно, без документів.

А як упевнено почуваються реалізатори контрафактної продукції — тих таки дисків, наприклад. На спробу журналістів зафіксувати їх на фотокамеру можуть запросто силу застосувати — почуття безкарності й уседозволеності роками прищеплювалося. Днями, до речі, так і сталося з колегами з місцевого телеканала, що знімали репортаж про стихійну торгівлю. І побоювання «серйозних людей» мають під собою ґрунт — нещодавно саме завдяки втручанню дніпропетровських журналістів удалося ліквідувати стихійну торгівлю на вул. Калиновій, а її організаторів, власників павільйонів, притягти до відповідальності.

Усього цього правоохоронці не помічають - адже це «лише 30 відсотків». Хоча тут штрафи передбачено значно вищі — від 170 до 3,4 тисячі гривень із конфіскацією товару. А отже, і розмір «відкатів» серйозніший — чи варто таких у звіти вставляти? Хоча, за словами Олександра Голуб’ятникова, за це торік було оштрафовано 280 осіб, у нинішньому році — вже 26. Нагадаю, бабусь покарали майже в 8 разів більше.

Уже ми їх давили-давили...

Моя знайома вже не перший рік торгує консервацією власного виробництва на проспекті Гагаріна — неподалік особняка міського голови Дніпропетровська Івана Куличенка й аптеки, в якій залишається більша частина виторгу. Вирощені на дачі огірочки-помідорчики, малина та смородина розлітаються на ура. Усе розкладено на свіжому рушнику, закінчила «робочий день» — завжди прибере за собою. На запитання: «Чого на ринок не йде зі своїм товаром?» пенсіонерка відповідає: «А куди йти? Нагорний ринок розігнали, на «Підстанцію» не проткнутися. Усе давно поділено. Щоб влізти, потрібно стільки заплатити, що й не наторгуєш. А ще за лабораторні висновки тощо. Вже краще питання на місці вирішувати».

Траплялося бути свідком, як правоохоронці приймали готівку за незаконну торгівлю овочами, в тому числі й у районі проспекту Гагаріна, просто на місці. У розмові з нелегалами з’ясував, що ставка порівняно невелика, але регулярна. «Зате ми можемо швидко і недорого розпродатися й повернутися додому», — розповіла мені гостя із сусіднього Дніпродзержинська.

Донедавна такий осередок стихійної торгівлі був і на автовокзалі міста Верхньодніпровська. 5—6 пенсіонерів, переважно жителі навколишніх сіл, діставалися до райцентру на автобусах, продавали молоко й овочі — переважно постійним клієнтам — й вирушали додому господарювати, щоб і далі годувати городян. Кому це завадило — невідомо: чи то місцевій владі, а чи то господарям сусідніх павільйонів. Але замість того, щоб обладнати столи й дозволити селянам торгувати, а городянам купувати свіжу, смачну й недорогу продукцію, «лавочку» прикрили. Тепер усе чудово — пенсіонерів переможено.

Післямова

Але всі вони згодні з тим, що ситуація принизлива й цинічна. Борються не з явищем, а з його проявом. І, схоже, контролерів вона цілком улаштовує. Владу — тим паче. Віддавши сили й здоров’я колись могутній країні, замість заслуженого відпочинку старики отримують «заслужене» покарання. За милість вважають, якщо їх «не помітять», не обберуть і не проженуть. Отже, день вдалий. Спасибі, Господи!

 

Дніпропетровська область.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.

До речі

Мої сусіди настійливо радять бути обережним під час вибору заморських фруктів і овочів — особливо в тих, хто торгує вздовж вулиці Інженерної обласного центру. За словами Олександра, там запросто можуть запропонувати товар... зі смітника. Чоловік розповів, що формуються цілі бригади, які централізовано вивозяться у місця, куди супермаркети викидають залежані й такі, що почали псуватися, помідори, огірки, цитрусові тощо. Потім усе це цілком реально зустріти на Інженерній за дуже низькою ціною.