Україна розглядає Іспанію як одного з ключових партнерів у Європі й зацікавлена в поглибленні взаємовигідного двостороннього співробітництва в усіх галузях, що становлять взаємний інтерес, — на цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час учорашньої зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Іспанії в Україні Хосе Родрігесом Мояно.

На думку Голови Верховної Ради, після проведення парламентських виборів та формування нового складу Кабінету Міністрів України настав час для активізації двостороннього політичного діалогу на всіх рівнях.

Важливим у цьому контексті В. Рибак назвав визначення нових дат для офіційного візиту Президента України В. Януковича до Іспанії, який, на його думку, надав би нового імпульсу подальшому розвитку співробітництва між нашими країнами. «Як відомо, цей візит двічі переносився іспанською стороною протягом 2011 року через об’єктивні причини», — сказав він.

Голова Верховної Ради також зазначив, що українська Сторона зацікавлена у подальшому розвитку міжпарламентської складової двосторонніх взаємин, висловившись за відновлення повноцінної діяльності відповідних груп дружби у парламентах наших країн. В. Рибак повідомив, що від народних депутатів України вже подано 21 заяву на членство у групі дружби з Іспанією.

Глава парламенту зауважив, що для України є цікавим досвід Іспанії щодо приведення національного законодавства у відповідність до загальноєвропейських стандартів, а також у сфері боротьби з корупцією, реформуванні соціальної галузі тощо.

В. Рибак висловив задоволення позитивною тенденцією до збільшення обсягів двосторонньої торгівлі за підсумками 2012 р. і наголосив на існуванні потенціалу для розвитку торговельно-економічного співробітництва.

У свою чергу, пан Посол висловив думку, що існує значний потенціал для розвитку двосторонніх взаємин в економічній та культурно-гуманітарній сферах. Керівник дипломатичної місії також зазначив, що іспанські депутати зацікавлені в активізації міжпарламентської складової українсько-іспанських взаємин, розширенні співпраці з українськими колегами.

Торкаючись питань європейської інтеграції, Голова Верховної Ради наголосив, що Україна зацікавлена у збереженні високої динаміки політичного діалогу з Європейським Союзом, у т. ч. на найвищому рівні, і докладає послідовних зусиль до забезпечення подальшого прогресу в процесі реформ, зокрема, у галузях, на яких зосереджена посилена увага з боку ЄС.

Пан Посол заявив, що Іспанія «зацікавлена у сильній демократичній Україні». За його словами, Україна є «великою європейською державою», і «Європу не можна мислити без України». Іспанія, зазначив Х. Р. Мояно, підтримує євроінтеграційні прагнення нашої країни. 

Дослівно 

Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:

— Ми зацікавлені в якнайшвидшому підписанні Угоди про асоціацію та набутті нею чинності. Укладення Угоди про асоціацію стане найкращим стимулом для України з точки зору подальшого проведення реформ, посилення демократичного розвитку та верховенства права. 

Прес-служба Верховної Ради України.

Хосе Родрігес Мояно.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.