Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік (на знімку) взяв участь у позачерговому засіданні парламентської Асамблеї Чорноморської економічної співпраці (ПАЧЕС), яке відбувалося 26 лютого у Стамбулі.
Вітаючи представників країн-учасниць ПАЧЕС з 20-річчям створення Асамблеї Ігор Калєтнік, зокрема, зауважив: «20-річний ювілей з дня створення ПАЧЕС — це певний рубіж для нових, більш масштабних і амбіційніших звершень. За двадцять років свого існування Асамблея перетворилася в одну з провідних платформ міжпарламентської співпраці, а наші спільні устремління — це політична стабільність і стійке економічне зростання держав Чорноморського регіону». Він також наголосив на впливовості і авторитеті Асамблеї, про що свідчить взаємодія ПАЧЕС з Європейським Парламентом, Парламентськими асамблеями Ради Європи, СНД, ЄврАзЕС, ОБСЄ.
«Минулого тижня затверджено новий персональний склад Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС. Це свідчить про те, що розпочатий раніше діалог продовжуватиметься з новою силою», — підкреслив Ігор Калєтнік. За його словами, найближчим часом країни ОЧЕС повинні поглибити економічну співпрацю: «Сторони мають активізувати спільні дії зі створення зони регіональної торгівлі. З країнами СНД і ГУАМ режим вільної торгівлі вже повноцінно функціонує. Нині Україна веде переговори про створення зони вільної торгівлі з Туреччиною, Сербією, Євросоюзом». Крім того, зауважив він, країни ОЧЕС мають приділити особливу увагу питанням інфраструктури і транспорту.
Ігор Калєтнік зазначив також, що важливим на сьогодні є питання функціонування контейнерного потяга «Вікінг», який з’єднує Чорне і Балтійське моря. «За 2012-й рік потягом «Вікінг» вже було перевезено близько 14 тисяч TEU (умовна одиниця виміру місткості вантажних транспортних засобів). Ми знаємо, що недавно до цього проекту приєдналася і Болгарія, а це свідчить про те, що проект справді цікавий», — сказав політик.
Також Перший заступник Голови Верховної Ради запросив національні делегації парламентської асамблеї на 40-е засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торгових, технологічних і екологічних питань, яке відбудеться у квітні нинішнього року в Одесі.
Ігор Калєтнік висловив сподівання, що «парламенти наших країн активніше користуватимуться можливостями для оперативного вирішення тих завдань, які стоять перед нами». «А Україна докладе максимум зусиль для підвищення результативності роботи ПАЧЕС», — запевнив Перший заступник Голови Верховної Ради України.
 
Цитата 
 
Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік: «Заплановано доопрацювання проекту Меморандуму про обмін даними про товари і транспортні засоби, які переміщуються через кордони держав-членів ОЧЕС. Його реалізація дозволить прискорити пересування товарів у Чорноморському регіоні, сприятиме спрощенню процедур торгівлі, розвитку євроазіатських транспортних зв’язків».
 
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.