У лютому минуло три роки відтоді як місто Калуш, що на Прикарпатті, та кілька довколишніх сіл указом Президента було оголошено зоною екологічної катастрофи.
Найнебезпечнішими сьогодні на згаданій території, за оцінками експертів, є відпрацьований Домбровський кар’єр, де роками видобували сировину для переробки на двох місцевих заводах, та хвостосховище №2, куди скидали та зливали відходи хімічного виробництва, і яке нині заповнене високомінералізованими розсолами.
Саме ці два об’єкти днями оглядав міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков (на знімку), перебуваючи з робочою поїздкою на Прикарпатті. Також міністр разом з урядовою комісією відвідав полігон, де зберігається гексахлорбензол та ознайомився з роботою місцевого товариства «Оріана-Галев». Опісля під головуванням урядовця відбулися робоча нарада та зустріч з журналістами.
Найголовніше, за словами Олега Проскурякова, «провести всі необхідні роботи, щоб запобігти екологічній катастрофі», яку може спричинити проникнення отруйних розсолів у водоносні горизонти, річки, зокрема Дністер, а звідти — і в Чорне море. І першим запобіжним кроком для цього має стати надання Державною службою з надзвичайних ситуацій, відповідальною за рекультивацію Домбровського кар’єру, технічного завдання, на основі якого з екологічного фонду буде виділено кошти на проектування робіт. Насамперед слід укріпити стіни хвостосховища та дамбу, що його оточує.
Довідково
Домбровський калійний кар’єр почали розробляти ще за Австро-Угорщини, продовжили за Польщі, у часи Радянського Союзу та перші роки української незалежності, однак з часом закрили через затоплення. Уже 10 років переповнені хімікатами кар’єр та хвостосховище загрожують людям та довкіллю.
Як повідомив міністр, для рекультивації Домбровського кар’єру в зоні надзвичайної екологічної ситуації в Калуші Кабінет Міністрів уже прийняв відповідну постанову, згідно з якою виділив на проведення робіт 151 мільйон гривень. Щодо полігону з токсичними відходами, то цьогоріч планується повністю очистити його від гексахлорбензолу з наступною рекультивацією та озелененням полігонної території. Кошти на це, за його словами, уже закладено в екологічному фонді.
Фото Миколи МАЦЮКА.