Біатлон

Володарка золотої, срібної і бронзової медалей чемпіонату світу з біатлону Олена Підгрушна переконана, що підґрунтя її перемог закладалося у дитинстві. Вона любила хлопчачі ігри, разом зі старшим братом Дмитром грала у футбол, волейбол. До школи у селищі Велика Березовиця під Тернополем доводилося ходити пішки два кілометри — так формувалася витривалість.

Згодом дівчинці стало сумно, і вона почала стрибати по парканах —це були вправи на рівновагу і координацію. Заняття танцями додали пластики. А влучність у стрільбі, переконана вона, — від батька-військового. Це, либонь, гени.

Тим не менш, в Олени не раз опускалися руки і виникало бажання зав’язати зі спортом. Зробити це не дозволили тренери Олег Бунт та Ігор Починок. Своїм перемогам вона передусім завдячує їм.

Нині Олена на батьківщині буває нечасто. На жаль, в Україні немає належної бази для біатлоністів, збудованої за міжнародними стандартами, тому здебільшого доводиться тренуватися за кордоном. Нещодавно членів збірної навіть оштрафували за перевищення терміну шенгенської візи.

Тренуватиметься вона і вдома. Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян і міський голова Тернополя Сергій Надал під час зустрічі з Підгрушною та її тренерами пообіцяли докласти зусиль для оновлення бази біатлоністів у Підгородному. Тим паче, що  підростає гідна зміна Олені.

Протягом останнього року спортсменка додала. З приходом до збірної нового тренера змінилися методи підготовки, наставники почали більше радитися із підопічними, прислухатися до них.

— Функціонально я стала сильнішою, з’явився досвід, — ділиться Олена. — У кожного спортсмена є власні резерви, а ще — фактор везіння. У всіх є шанс виграти. Хоча на першому місці — праця. Розслаблятися не можу, бо попереду — Олімпіада в Сочі.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Олена Підгрушна під час зустрічі у Тернопільському прес-клубі.

Фото автора.

***

«Бронзовий» квартет під орудою Юлії Джими

Бансько (Болгарія). Чемпіонат Європи. Естафета, 4х6 км. Жінки. 1. Німеччина — 1:11.12,7 (0+10); 2. Чехія — +24.0 (0+9). 3. Україна — +27.1 (4+11).

Тон у нашій збірній задала срібна призерка цього змагання і недавнього чемпіонату світу киянка Юлія Джима. Вона передала естафету першою, відправивши на етап Яну Бондар на 13 секунд попереду норвежек. Але в тої було не все гаразд зі стрільбою. Ситуацію поліпшила Ірина Варвинець, а довершила справу Марія Панфілова, котра виявила мужність і бойовитість.

Отже, в Бансько дорослі українці здобули золоту, срібну і дві бронзові медалі. Юніори посіли третє місце у змішаній естафеті. Чудовий результат!