146 тисяч квадратних метрів доріг на Дніпропетровщині потребують негайного ремонту. Найпроблемнішими залишаються траси Криворізького й Донецького напрямків. За словами керівника служби автомобільних доріг області Миколи Сироватського, нині в регіоні на дорогах загального користування працюють 42 бригади, під час аварійно-ямкового ремонту вже покладено понад 32 тисячі квадратних метрів покриття.

Перейти до «серйозних поточних і капітальних ремонтних робіт» автошляховики обіцяють із настанням тепла. Як повідомили кореспонденту «Голосу України» в облдержадміністрації, у квітні плановано завершити ямкові ремонти, а до 1 травня закінчити всі підготовчі роботи з проектування та експертизи — щоб приступити до капремонтів.

На упорядкування доріг державного значення цього року області обіцяють виділити з держбюджету 183 мільйона 750 тисяч гривень. 12,4 мільйона гривень у міста й райони вже надійшли. Крім того, на будівництво, ремонт і утримання доріг комунальної власності з держбюджету в регіон прийдуть 174,7 мільйона гривень.

Значне вливання в дороги передбачено й у місцевих бюджетах: загалом 130,4 мільйона гривень. 86 мільйонів гривень із них буде спрямовано на капітальні ремонти. Сьогодні за доручення керівництва області місцева влада повинна відшукати також додаткові кошти на ремонт доріг.

Ключовими проектами цього року є капітальна реконструкція доріг на вулицях Робітничій та Братів Трофімових у Дніпропетровську. Також планується комплексна реконструкція проспекту К. Маркса в Кривому Розі, реконструкція вул. Сировця в Дніпродзержинську, капітальна реконструкція шляхопроводу на в’їзді до Марганця, капітальна реконструкція вул. Спаської в Новомосковську й капітальна реконструкція вул. Дзержинського в Синельниковому. Крім того, у Кривому Розі триватиме капітальний ремонт транзитної дороги в напрямку Запоріжжя—Київ.

Дослівно

«Завданням на цей рік є закінчити другу чергу об’їзної дороги Дніпропетровська, — зазначив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. — Перша черга з’єднала Запорізьке шосе із Криворізьким і вивела два транзитні потоки за межі міста. Це вже дає позитивний результат. Торік ми почали будівництво другої черги об’їзної дороги — від Запорізького шосе вже до Південного мосту, включаючи Південний міст».

Дослівно

«З 2010 по 2012 роки в області було відремонтовано більше доріг, ніж за останні два з половиною десятиліття. В 2011 році було відремонтовано 1,7 мільйона кв. м покриття доріг. Це на 20% більше, ніж у 2010 році й удвічі — ніж у 2009-му, — розповів голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. — У 2013 році темпи будівництва збільшаться — буде відремонтовано 2 мільйони квадратних метрів доріг, що на 200 тисяч більше, ніж торік. З 2010 по 2012 рік на ремонт доріг було виділено один мільярд гривень. У 2013 році плановано залучити близько 600 мільйонів».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.