Другого березня 1998 року на футбольній мапі нашої держави з ініціативи відомого українського бізнесмена і мецената, депутата Верховної ради кількох скликань Федора Шпига з’явилася нова громадська організація — «Асоціація аматорського футболу України», яка з перших днів своєї діяльності професіонально взялася за розбудову вітчизняного аматорського та дитячого футболу.

За п’ятнадцять років ААФУ провела півтора десятка чемпіонатів і розіграшів Кубка України, не лише зберегла, а й розвинула в масштабах усієї держави загальнонаціональний дитячий турнір «Шкіряний м’яч», двічі організовувала його фіналістам відпочинок в «Артеку», відправляла переможців дитячих змагань на міжнародні турніри, опікувалася командами, які брали участь в розіграші Кубка регіонів УЄФА.

Сьогодні наш співрозмовник — перший віце-президент Асоціації аматорського футболу України Олександр Каденко.

— Далекого 1998 року ніхто навіть не прагнув спробувати підняти важкий і непередбачуваний дитячий футбольний пласт. Тому вже тоді ініціативу відомого банкіра і мецената Федора Шпига сприймали по-різному. Чому?

— 1965 року в колишньому Союзі заснували дитячий турнір на призи клубу «Шкіряний м’яч». За роки його існування тисячі юних футболістів виступали у тих популярних змаганнях. Їх школу пройшло багато наших відомих гравців. Коли та країна розпалася, то для клубу «Шкіряний м’яч» настали не найкращі часи. З 1990 по 1997 роки турнір узагалі не проводили. На всеукраїнському рівні він відродився 1998-го. Ініціатором був Федір Іванович Шпиг, народний депутат України, президент Асоціації аматорського футболу України. Президентом клубу «Шкіряний м’яч» став колишній капітан київського «Динамо», заслужений майстер спорту славетний Андрій Андрійович Біба. Нашу ініціативу підтримали у ФФУ і на державному рівні.

Юні спортсмени змагалися у трьох вікових групах (молодша — 12 років, середня — 13, старша — 14). 1998 року в турнірі стартувало лише 126 команд з кількох регіонів України. А вже з сезону-2005 на шкільні старти в трьох вікових групах на футбольні поля України стабільно виходять понад     50 000 колективів, а це майже 600 000 дітей віком від 11 до 13 років.

Ще зовсім недавно деякі скептики запевняли, що команда Федора Шпига не впорається з таким масовим турніром, як «Шкіряний м’яч». Адже раніше цими дитячими змаганнями опікувалася майже вся країна, та й комсомол активно допомагав. Однак всеукраїнський «Шкіряний м’яч» упевнено крокує усіма регіонами нашої держави. Ми продовжуємо робити свою справу. І, як на мене, виконуємо її добре. Адже підібралася справжня команда однодумців не лише в столиці, а й у регіонах. Приємно, що дорослі зрозуміли: без такого турніру вже не обійтися. Нас підтримують не лише батьки, а й директори шкіл та вчителі.

— Яка найголовніша перемога всеукраїнського клубу «Шкіряний м’яч»?

— Ми зуміли навколо цієї ідеї об’єднати не тільки батьків і дітей, а й усю футбольну громадськість. Тому пишаємося, що наші вихованці вже виступають не тільки у провідних вітчизняних командах, а й захищають честь країни у складі збірних. Назву прізвища Дмитра Льопи і Павла Пашаєва («Дніпро»), Ярослава Мартинюка та Олега Голодюка («Карпати»), Дмитра Назаренка («Сталь», Алчевськ), Руслана Фоміна («Зоря»), Володимира Коробки і Антона Шиндера («Таврія»).

— Відомо, що Асоціація аматорського футболу опікується ще кількома турнірами. Це Кубок України та чемпіонат серед колективів фізкультури...

— Нині в кожному районі відбуваються свої чемпіонати, в яких змагаються сільські та міські команди. Найкращі з них грають в обласній першості. А вже потім переможці і призери регіональних турнірів розігрують титул найсильнішої аматорської команди України. За подібним сценарієм відбуваються і кубкові поєдинки. До речі, володар Кубка України серед аматорів стартує в розіграші загальнонаціонального кубка. А найкращі команди Аматорської ліги здобувають право виступати у професіональній Другій лізі. І повірте, навіть серед професіоналів наші повпреди ніколи не пасуть задніх, бо пройшли чудовий вишкіл серед справжніх майстрів шкіряного м’яча.

— Олександре Валентиновичу, що вважаєте найважливішим у майбутній роботі ААФУ?

— Як на мене, треба втримати ту високу планку аматорського і дитячого футболу, яку підняла професіональна і дружна команда Федора Шпига. Прагнутимемо підвищувати авторитет чемпіонату і Кубка України серед любителів. Щоб кожна область була представлена найкращою командою свого регіону. І, звичайно, головна увага — «Шкіряному м’ячу». Адже вже всі визнали, що це основа національного футболу.

Фото з архіву «Голосу України».