Під час учорашнього розширеного засідання Кабінету Міністрів, що відбулося за участі Президента Віктора Януковича, Голови Верховної Ради Володимира Рибака (виступ друкується) та прем’єра Миколи Азарова, було обговорено та схвалено проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.

 
Оцінюючи стан економіки, Президент В. Янукович зазначив, що, оскільки реформи довелося розпочинати на тлі світової кризи та в умовах жорстких фінансових обмежень, передусім необхідно було домогтися надійної макроекономічної стабільності і принциповим завданням у цій площині стала стабілізація курсу національної валюти.
«Три роки поспіль гривня є стабільною. Це дало змогу українським виробникам нормально працювати на зовнішньому ринку. Стабільний курс підвищив довіру громадян до національної валюти. Заощадження в ній за останні три роки зросли на понад 86 відсотків, у тому числі цього року — майже на 17. Виважена монетарна політика Нацбанку сприяла зниженню рівня інфляції у країні: торік відзначено дефляцію на рівні 0,2, а цього року інфляція залишається на рівні 0,2 відсотка», — сказав глава держави.
Президент вважає, що тільки радикальні системні реформи зможуть забезпечити виконання ключових цілей державної економічної політики та що «необхідною передумовою успішної модернізації держави є ефективна, професійна та відповідальна державна влада». Водночас В. Янукович визнав, що «певною мірою недооцінив масштаби бюрократичного спротиву».
Насамперед це стосується гальмування реформи системи надання адміністративних послуг. «Замість єдиної мережі кожен державний орган намагається створити власний «центр надання послуг». Це ще більше обтяжує, дезорієнтує громадян, зберігає корупцію у цій сфері», — сказав В. Янукович та попередив, що жорстко контролюватиме, чи відповідають урядові та відомчі нормативні акти цілям ухвалених базових законів і духу реформ.
На думку глави держави, зараз «корупційний податок» на економіку оцінюється у 20 мільярдів гривень на рік. «Якщо в цих питаннях не припиниться неприпустима корупція, яка стоятиме на шляху залучення інвестицій, ми вживемо неординарних заходів», — пригрозив Президент неназваним корупціонерам. Крім того глава держави незадоволений тим, як реформується медична галузь та житлово-комунальна сфера. Серед негативних прикладів Президент назвав проблеми із запровадженням закону про екстрену медичну допомогу та формуванням ефективної і прозорої схеми реєстрації прав на нерухомість.
Президент звернув увагу уряду на важливість пошуку резервів для внутрішнього розвитку, модернізації існуючого виробництва, підвищення конкурентоспроможності українських товарів. «Необхідно через державне фінансування та стимулювання розвитку конкретних економічних проектів надати поштовх для економічного розвитку, зростання зайнятості та подальшого підвищення рівня соціального захисту громадян», — сказав В. Янукович.
При цьому він наголосив на важливості забезпечення для великого, середнього та малого бізнесу «максимально допустимої економічної свободи».
В. Янукович також зазначив, що насамперед запропонована програма має пропонувати «не накачування грошима тієї чи іншої галузі, а нові, нестандартні рішення, спрямовані на продовження системних реформ», оскільки мета програми — це не поліпшення статистики, а покращення життя громадян.
Ще один напрям, на якому уряд має потроїти зусилля, — це виконання домовленостей, які були досягнуті з керівництвом Європейської Ради та Європейської комісії. «Маємо докласти максимум зусиль для підписання Угоди про асоціацію під час саміту «Східного партнерства», — сказав В. Янукович, додавши, що також треба шукати модель співпраці з Митним союзом.
Прем’єр Микола Азаров у свою чергу зазначив, що програму засновано на ідеї концентрації ресурсів та перетворень на напрямах, які дадуть найбільшу віддачу, а саме: зменшення імпортозалежності, формування на внутрішньому ринку додаткового попиту, особливо на вітчизняні товари традиційного експорту, стимулювання експорту, в тому числі через підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції. Загалом на реалізацію цієї програми планується спрямувати 380 мільярдів гривень.
«Ключовий принцип, закладений до проекту Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки, полягає у максимально ефективному управлінні фінансовими ресурсами і повній прозорості прийняття управлінських рішень», — підкреслив прем’єр.
При цьому уряд обіцяє перейти на нові принципи кредитування. За словами М. Азарова, новим інструментом реалізації інвестиційної політики стане створення Банку розвитку, котрий забезпечуватиме фінансовими ресурсами комерційні банки, які, у свою чергу, видаватимуть довгострокові кредити на виконання проектів модернізації виробництва у реальному секторі економіки.
Глава уряду очікує, що реалізація цієї програми дозволить досягти щорічного, щонайменше на рівні 3% приросту ВВП та зростання виробництва у ключових галузях економіки.
«Зростання обсягів виробництва машинобудівної продукції планується на рівні 10% у 2014 році, вітчизняної сільськогосподарської продукції на внутрішньому ринку на 25%, ІТ-сектор зросте на 35%. Приріст у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів прогнозується цьогоріч на рівні 1,5%, а в хімічній та нафтохімічній промисловості на 1,8%. Реалізація програми дозволить нам наростити обсяги виробництва експортно-орієнтованої продукції приблизно на 3 млрд. дол. США у 2013 році і значно збільшити в 2014-му», — спрогнозував прем’єр.
На розширене засідання уряду також прибули представники опозиції на чолі з лідером «Батьківщини» Арсенієм Яценюком. Останній повідомив журналістам, що опозиція хоче запропонувати альтернативний варіант розвитку країни. Однак не отримавши слова, опозиція покинула урядову залу засідань. Це сталося після того, як прем’єр Микола Азаров повідомив, що не може надати слово представникам опозиції, оскільки запланований для обговорення час вичерпано. «Ви на засіданні уряду, тому повинні дотримуватися регламенту Кабінету Міністрів, а не Верховної Ради», — сказав глава уряду та додав, що свого часу, коли Партія регіонів була в опозиції, вона не заважала проводити засідання Кабміну, а тому він не дозволить зробити це й нинішній опозиції. Водночас він пообіцяв, що уряд проаналізує пропозиції опозиціонерів та врахує конструктивні ідеї.
У відповідь А. Яценюк зазначив, що, заперечуючи проти виступу представника опозиції, не дають слова політичній силі, яку підтримала половина країни. «Ми полишаємо засідання Кабінету Міністрів», — заявив А. Яценюк.
 
ДОСЛІВНО
 
Віктор Янукович: «Будь-які спроби вихолостити зміни, уникнути відповідальності, а тим більше зберегти корупційні лазівки, будуть жорстко каратися, у тому числі відповідними кадровими рішеннями».
 
 
 
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та Андрія МОСІЄНКА (Прес-служба Президента України).
 
Під час засідання.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.