Моя колега на запитання «Чи потрібна «п’ята графа»?» іронічно відповіла запитанням: «Чому б не ввести в паспорт графу про сексуальну орієнтацію?». Її жарт не був оригінальним, але характерним для опонентів. Колега затим висловила думку багатьох своїх однодумців: «Сьогодні єдине, до чого може призвести на ділі повернення національної графи, то це до невмотивованого визначення громадян України за етнічною приналежністю, що є проявом дискримінації».

 

Зупинимося на цьому, шановні опоненти. Є Закон України «Про національні меншини». Чому ви не вважаєте його «проявом дискримінації»? «ДО НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН належать групи громадян, які НЕ Є УКРАЇНЦЯМИ ЗА НАЦІОНАЛЬНІСТЮ». Виникає логічне запитання: як називаються представники корінної нації (а це майже 79% населення), якщо вони не росіяни, не молдавани, не євреї, не цигани, не... не... не... Відповідь сумно-убивча: А НІЯК!

Закон про нацменшини гарантує їм захист їхніх прав та інтересів. Цікаво, як вони користуються ними у разі порушень, як доводять правоохоронцям, суддям, чиновникам, що їх (росіян, молдаван, євреїв, циган) образили й принизили, якщо вони не можуть довести якого роду-племені? Як українцеві захистити свої честь і гідність, якщо його особистість не ідентифікована? «Усі ми громадяни України», — відповідають опоненти. — І права їх, як громадян, в усіх однакові, вони захищені Конституцією».

Ну, які ж вони однакові, ці права, якщо нацменшини, крім Конституції, захищає спеціальний закон, а корінні жителі країни — лише «громадяни»?

Так, наламали дров законодавці в 1992-му і Кабмін у 2002-му, вилучивши графи з документів. Цього, між іншим, не наважилися зробити в комуністичному СРСР. Ще в 1977 році була прийнята Конституція, яка зафіксувала виникнення нової спільноти людей — радянського народу. Тобто у світі з’явилася нова нація, але навіть після цього ні в кого не піднялася рука, щоб знеособити, скасувати національності українець, росіянин, узбек, татарин, казах, вірмен, латиш, чукча...

В Україні пішли на цей крок. Більшість читачів «Голосу України» вважають, що помилку треба виправляти. Парламентаріям і уряду...

Соцопитування

На запитання «Чи потрібно зазначати національність у документах громадян?», 54% респондентів відповіли «Неодмінно!»; 15% — «тільки за бажанням громадян»; майже 23% опитаних вважають, що «п’ята графа» може призвести до дискримінації.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.