Таких населених пунктів на Івано-Франківщині — 226. Пенсіонери, що в них мешкають, мають на 20 відсотків більшу пенсію, а бюджетники — на чверть вищу зарплатню.

Тож під час телевізійного проекту «Діалог з країною» до Президента України Віктора Януковича звернулися жителі прикарпатських сіл з проханням надати статус гірських ще чотирьом адміністративним одиницям Рожнятівського району.
Голова громадської ради регіону Володимир Семкович, звертаючись до глави держави, розповів, що Рожнятівщина лежить у гірській місцині. На одного місцевого мешканця тут припадає менше дев’яти соток орної землі. Ще 2004 року, після внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів», було прийнято постанову Кабінету Міністрів, згідно з якою відповідний статус отримали тоді 15 сіл району. Проте чотири сусідні населені пункти до згаданого переліку не увійшли, хоча всі погодження та відповідні документи були подані до Кабміну.
Як повідомив голова Івано-Франківської обласної адміністрації Михайло Вишиванюк під час прес-конференції, вже найближчим часом селище Рожнятів, села Підлісся, Креховичі та Черепин отримають статус гірських населених пунктів. А це не лише надбавки до пенсії та заробітної плати, а й нові перспективи розвитку гірської зони. Зокрема, тут чекають на пільгові кредити, допомогу у зведенні об’єктів соціально-культурного призначення та спорудженні берегоукріплень на місцевих річках.